• ср. юни 29th, 2022

Проекторешението на „Демократична България“ за Северна Македония влиза в пленарната зала

Byking-of-net.com

юни 24, 2022

Проекторешението на „Демократична България“ за Северна Македония влиза за разглеждане в пленарната зала.

Това е одобреното от Външната комисия проекторешение за така нареченото френско предложение и се очаква да бъде гласувано.

На заседанието вчера беше постигнато съгласие в залата да бъде гласувано решение на парламента, което дава мандат на кабинета да одобри преговорната рамка на Европейския съюз със Северна Македония.

Външната комисия обсъди 3 предложения за ветото на Скопие, внесени от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Демократична България“.

Изслушана беше и външната министърка в оставка Теодора Генчовска.  Направи се е опит трите предложения да бъдат обединени в едно, но без успех.

Външната комисия на Народното събрание прие предложението на „Демократична България“ за Република Северна Македония и отхвърли другите два проекта на решение – на ДПС и на ГЕРБ-СДС.

Това се случи след близо 8-часови дебати с 11 гласа „за“, 3 „против“ и два „въздържал се“.

Очаква се днес темата да бъде предложена за обсъждане в пленарната зала, ако се събере кворум.

Проектът за решение гласи, че 47-ият парламент възлага на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС за вдигане на ветото за старт на преговори за еврочленство над Северна Македония. В документа обаче  се поставя изричното изискване то да бъде прецизирано и подобрено в защита на българския национален интерес. 

Според проекта за решение, правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия.

Първо, двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в Конституцията на Северна Македония там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи.

Второто, в двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на “македонски език”.

Трето, да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета.

Четвърто, периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.

От „Продължаваме Промяната“ заявиха, че застават зад предложението на „Демократична България“. 

Кристиан Вигенин от левицата посочи, че са против проектите на ДПС и ГЕРБ, а по този на ДБ ще се въздържат при гласуването. Все пак той определи като добра основа предложеното решение от Христо Иванов, но социалистите не можели да дадат съгласие за такъв документ. Мнението ни е, че изобщо приемане на подобни позиции е прибързано, особено в ситуацията, в която се намираме, посочи Вигенин. И обясни – вече има изразено отношение на Северна Македония по френското предложение, освен това няма председател на Народното събрание, гласувана е оставката на правителството, имаме външен министър в оставка, който трябва да подписва протоколи с една държава, която вече ги е отхвърлила. Да се взема дългосрочно решение в тази ситуация не удачно, подчерта представителят на левицата. Ако стигнем до избори, подобни решения да се вземат от следващия парламент и правителство, посочи той. В същото време Вигенин подчерта, че БСП държи на европейската интеграция на региона, но не на всяка цена. 

„Има такъв народ“ и „Възраждане“ се обявиха против трите предложени проекта на решение.

Според Ангел Георгиев от „Възраждане“ те допускат редица компромиси с езика, историята и културата. Един компромис спрямо Македония е компромис спрямо България, което е недопустимо, обобщи той. 

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Актуални новини от King of Net

Харесайте страницата ни във Фейсбук