• ср. юни 29th, 2022

Петков: В Брюксел очакват решението на българския парламент за РСМ, но днес едва ли ще се случи

Byking-of-net.com

юни 24, 2022

Приключи дискусията за Западните Балкани в Брюксел. След нея премиерът Кирил Петков заяви, че въпреки големите очаквания от Европа, той е устоял на думата си и много добре е комуникирал българската позиция за РС Македония.

„Надявам се, че българската позиция ще стане европейската позиция”, каза министър-председателят.

Той увери, че позицията ни е била непроменена и разбрана от европейските лидери. Сега всички страни членки чакали българският парламент да даде крайното си решение.

Петков обаче не очаква днес Народното събрание да приеме окончателно решение по френското предложение за преговорната рамка и започването на преговори със Северна Македония и Албания за членство в Европейския съюз. Това се разбра от коментара му късно снощи в Брюксел.

„Това, което днес се случи, е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и сега всички чакат българският парламент да даде крайното решение. Така че искам тук много ясно да кажа – всички тези думи, че премиерът няма да си удържи на думата, прави задкулисни сделки, ето това, което обещах, това се случи. И няма кой – нито отвън, нито отвътре да ме накара да счупя обещанието, което бях дал на българския народ“, заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков, цитиран от БНТ.

„Ние ще направим всичко по силите си, за да получим необходимата позиция от българския парламент. Това е наша отговорност – да дадем възможност на двете страни и Северна Македония да може да направи последната стъпка. Те направиха вече толкова много, в следващите дни и седмици трябва да постигнем напредък със Северна Македония и Албания“, допълни президентът на Франция Еманюел Макрон.

Срещата на върха на ЕС продължава и днес – европейските лидери ще обсъждат войната в Украйна, включително и въздействието ѝ върху глобалната продоволствена криза.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Актуални новини от King of Net

Харесайте страницата ни във Фейсбук