• ср. юни 29th, 2022

Кирил Петков на заседанието на Европейския съвет: Видях силно очакване България да вдигне ветото

Byking-of-net.com

юни 23, 2022

Министър-председателят Кирил Петков участва в редовното заседание на Европейския съвет. Визитата му в Брюксел започна по-рано днес със среща на лидерите от Евросъюза с тези от Западните Балкани.

Една от темите в разговора беше перспективата за старт на преговорите за членство в общността на Северна Македония и Албания.

Българският премиер определи разговорите като тежки. „Видях силно очакване България да вдигне ветото. В същото време чух обясненията защо част от изискванията в предложението на френското председателство са трудни за приемане и от Северна Македония. Успях ясно да обясня защо нещата, които ние искаме, трябва да се случат“, каза Кирил Петков.

Една от темите на Европейския съвет, който тече и в момента, е европерспективата пред Украйна, Молдова и Грузия. Българският министър-председател изрази подкрепата си за приобщаването на трите източни партньори. Даването на европейска перспектива е важен знак на подкрепа към трите държави, на фона на руската военна агресия в Украйна. Това е първа важна стъпка по пътя им към ЕС. Преди започването на преговорните процеси, трябва да бъдат изпълнени необходимите реформи в съответствие с европейските стандарти. Премиерът Петков подчерта, че всяка от трите държави се намира в различен етап от покриването на европейските изисквания и напредват с различна скорост, но усилията им трябва да бъдат подкрепени.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Актуални новини от King of Net

Харесайте страницата ни във Фейсбук