• ср. юни 29th, 2022

Вучич се надява да разговаря скоро с Путин по въпроса за покупката на газ

Byking-of-net.com

май 22, 2022

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред телевизия „Пинк“ в събота, че се надява на 25 или 26 май да разговаря с президента на Русия Владимир Путин по въпроса за покупката на газ, предадоха ТАСС и БТА.

„За нас са важни три неща – най-важни са обемите, под номер две – цената, номер три – надеждността на снабдяването, с което досега ние нямахме проблем. Първите два аспекта са ключови“, изтъкна Вучич, като изрази надежда, че „телефонният разговор с президента на Руската федерация ще се състои в сряда или четвъртък (25 или 26 май).

Той посочи, че се е договорил с унгарския премиер Виктор Орбан за съхраняване на сръбски газ в унгарски хранилища. „Важното е, че премиерът на Унгария ни разреши да складираме от 300 до 500 млн. куб. метра газ“, каза Вучич.

Той припомни, че Сърбия започва преговори с „Газпром“ по ново дългосрочно газово споразумение и отбеляза, че сръбската икономика зависи на 100 процента от газ от Русия и затова Белград се надява на „добра цена“ на предстоящите преговори. Действието на текущото споразумение за доставка на руски въглеводороди за Сърбия изтича на 31 май.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Актуални новини от King of Net

Харесайте страницата ни във Фейсбук