• ср. юни 29th, 2022

Владимир Шопов: Едва ли Европа иска да изтласка Русия тотално

Byking-of-net.com

май 22, 2022

„Мащабът и дълбочината на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия този път предполагат по-различна интерпретация. Това е желание на Запада да осъществи разкачване от руската икономика. Става дума за един по-мащабен и дългосрочен процес“.

Това каза пред БНР анализаторът Владимир Шопов.

Той посочи, че вече 15 години в Русия политическият риск нараства, а през последното десетилетие руската икономика е все по-малко пазарна.

„Западните компании имат и друга перспектива, от която започват да планират дългосрочните си стратегии – максимално свиване и съкращаване на производствени вериги по силата на различни рискове. Най-много се коментира риска с Covid, политическия риск в Китай, сега добавяме и този с Русия, с различни видове инфлационен натиск. Поведението на компаниите е и реакция спрямо стимулите, които създават различни международни организации като ЕС… Става въпрос по-скоро за регионализация, отколкото за деглобализация,“ обясни Шопов.

В предаването „Събота 150“ по програма „Хоризонт“ анализаторът припомни, че през последните години ЕС е върнал идеята за индустриална политика.

„Намираме се на прага на потенциален индустриален ренесанс в Европа, стига правителствата да знаят как да се възползват от тези възможности,“ обясни Шопов и изрази съмнение, че Европа иска тотално да изтласка Русия.

„Трудно е да се очертаят реалистичните параметри и интензитет на взаимоотношенията… Възстановяване на търговски отношения ще има, но инвестиционните трудно ще бъдат възстановени. Може отсега да предвидим пълно разкачване в областта на енергетиката,“ добави анализаторът.

Шопов подчерта, че Западът, Русия и Китай трябва да оформят полетата, в които ще може да се работи заедно.

„Отношенията ще бъдат трайно променени. По отношение на Китай – в областта на високите технологии, критичната инфраструктура, телекомуникациите. Там конкуренцията ще доминира над сътрудничеството. А при Русия стоят въпросите, свързани със сигурността,“ коментира още Владимир Шопов.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Актуални новини от King of Net

Харесайте страницата ни във Фейсбук