• нд. май 22nd, 2022

Украинският посланик: Очакваме България да ни подкрепи с декларация за членство в НАТО

Byking-of-net.com

ян. 29, 2022

„Търсим дипломатически начини за деескалация на напрежението с Русия“, заяви украинският посланик у нас Виталий Москаленко в интервю за Нова телевизия. Той констатира, че Украйна и Русия са в състояние на война от 2014 година още. Дипломатът призова страната ни да излезе с категорична декларация за членството на Киев в ЕС.

„Българското правителство, доколко всички знаем, поддържа суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Както и признаването на Украйна в рамките на международните граници… на НАТО и ЕС. Вижте какво, в това отношение аз бих искал да кажа едно такова нещо – истинските приятели на Украйна разглеждат нашата държава не през призмата на Руската федерация, а като самодостатъчна, демократична и независима държава. Която има свои амбиции и намерения да бъде пълноправен член на европейското съобщество. Както и на евроатлантическотo съобщество. И да разглеждаш Украйна през призмата на Русия, това значи да гледаш на Украйна през оптическия прицел, бих се изказал образно. Мисля, че позицията на България e пълна подкрепа на територилната цялост и независимостта на Украйна“, каза извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Виталий Москаленко.

„В страната ни има многохилядна българска историческа диаспора, преживаваща на територията на Украйна в Бесарабия, в Таврия, в Донбас. Къде ли не има в Украйна навсякъде българи, които живеят. И те са лоялни граждани и патриоти на своята украинска родина“, подчерта посланикът.

И добави: „По отношение на България, в практическа плоскост, ние бихме искали да получим поддръжка по следните направления. Например – нашият президент е инициирал с подписването на президентите на европейските страни т.н. Декларация за европейската интеграция. За признаване на желанието на Украйна да бъде интегрирана в ЕС час по-скоро и по-ефективно. И вече подобен сорт декларация подписаме със 7 страни – Полша, Прибалтийските страни, преди по-малко от месец Словения подписа. Една такава декларация се намира и в България. Сега обсъждаме текста на такава декларация. И аз мисля, че може да бъде подписан този документ между двамата президенти. Желателно е, колкото възможно по-бързо“.

По отношение на ескалацията на напрежението по границите на Украйна Москаленко подчерта, че страната му е на ръба на война от лятото на миналата година.

„Когато Русия започна да струпва войските си по границата на Украйна. Ако трябва да сме по-точни. Всъщност пребиваваме с Русия в състояние на война от 2014-та година. Поне ние като държава и дипломати в Украйна, правим всичко възможно да предотвратим това евентуално втвърдяване на Руската федерация. И имаме доста сериозна поддържка на международното съобщество – на САЩ, НАТО, на ЕС“.

По думите му се търсят всякакви дипломатически начини за деескалация.

„Ние сме на ръба на война от лятото на миналата година. Когато Русия започна да струпва войските си по границата на Украйна. Ако трябва да сме по-точни. Всъщност пребиваваме с Русия в състояние на война от 2014-та година. Поне ние като държава и дипломати в Украйна, правим всичко възможно да предотвратим това евентуално втвърдяване на Руската федерация. И имаме доста сериозна поддържка на международното съобщество – на САЩ, НАТО, на ЕС“, посочи той.

Москаленко допълни: „Сега това обострене или възможност за широкомащабно нахлуване в Украйна дойде до крайна позиция. Вижте колко повече от 120 хил. руски войници са съсредоточени по границите на Украйна. Крим, окупираният и анексираният, престъпно от путинска Русия. Претъпкан с оръжия“.

Според посланик Москаленко Украйна трябва да бъде подготвена в случай на агресия и да даде достоен отговор. „А преди това да правим всичко възможно да я предотвратим, както казах преди това. Това е международно давление. Това са санкции“.

Той изброи и причините за ескалацията на напрежението в момента: „От една страна да речем вътрешната ситуация в Русия, положението на Путин, на руското правителство. Икономическите трудности. Политически, падение на рейтинга, на Путиновия рейтинг, унищожаването на опозицията. Състоянието на т.н. блокада, в която се намира Русия. Това бих казал е едно поредно обостряне на имперската амбиция от страна на РФ, която е предизвикана от незвъможност да наведен ред в собствения си ден и да се прояви по някакъв начин на международната арена. Това се изразвява и в кибератаки и в токсична пропаганда, която чуем от руските екрани и вестниците. Която се лее като помия от руските и официални, полуофициални и дори малко такива останали опозиционни вестници“, посочи Москаленко.

По отношение на енергийната сигурност на Киев, в случай че Москва спре доставките на газ посланика подчерта: „Русия го спираше, ако си спомняте неведнъж. Това е постоянна тяхна стратегия. И тактика. И не само по отношение на Украйна, на цяла Европа. Дайте да погледнем на „Северен поток 2“. Това е чист вариант на енергетичеко оръжие, което е предназначено за ефективно използване в борба с целия европейски континент. Както впрочем и „Южен поток“ и „Турски поток“ и всичките тия потоци, които са измислени от Русия, за да обиколят Украйна и за да политически влияят върху своите европейски т.н. партньори. Ако спрат газта – тогава ще търсим други варианти за получаване на газта. От други страни – да речем от Азербайджан. Втечненият газ също така може да бъде получаван и от преко Полша и други възможни варианти“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.