• нд. май 22nd, 2022

Кирил Петков: Трябва да се направи компромис с РСМ, за да има икономически подем на Балканите

Byking-of-net.com

ян. 29, 2022

Трябва да се направи компромис в част от преговорите с Република Северна Македония, за да има икономически подем на Балканите.

На Балканите не трябва да се мисли чисто националистически, защото ако се работи заедно, и в добри отношения, бихме могли да постигнем крайната си цел за добросъседство.

Това каза премиерът Кирил Петков в ефира на Дарик радио.

Петков не уточни какъв точно компромис трябва да направи България със Северна Мадекония и от кои от исканията си ще се откажем, за да отворим вратата на Скопие към ЕС и дали това означава отстъпление от националнана позиция, закрепена в Договора от 2017, Раамковата позиция и Декларацията на парламента от 2019 година.

Според премиера в досегашните преговори постоянно се е наблягало на проблемите. В реторика на политиците по никакъв начин не се е говорило за добросъседство.

 

За него, когато се обръща внимание само и единствено на проблемите – това не би довело до нищо добро, а само до влошаване на отношенията.

„От Северна Македония можем да искаме всичко. Много важни български приоритети, които наистина са важни. Но крайната цел е докато запазваме българското си достойнство, да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни“, коментира още министър-председателят. 

 

Петков е на мнението, че проблемите са проблеми, но не трябва те да са в основата на междусъседския диалог.

Сега казваме: проблемите са си проблеми, трябва да работим по тях, но нека работим конструктивно, та където можем заедно да спечелим, да го направим. Ако мислим какво можем да направим, националистите ще увиснат. Но сега ще видите, ще се увеличи това говорене и в България, и в Северна Македония, но постепенно няма да има значение. Не може обаче да се забравя историята и не трябва да се пренебрегва, добави Петков. 

Когато се види, че държавите имат обща цел, то конкретните проблеми по-лесно могат да се решат конструктивно, твърди Петков.

Също така споделя мнението, че трябва да си знаем историята, а те това, което правят е промяна в диалога, защото на по-късен етап проблемът би бил станал нерешим. Затова компромисът би направил така да има културен обмен, промяна в учебната програма, какти и в езика на омразата между РСМ и България.

Относно конфликта НАТО – Русия, премиерът е на мнението, че ЕС трябва да има собствен капацитет, за да направи независими решения с независимия капацитет и ресурс. България е суверенна държава и с предприятия си подход не показва, че сме втора категория съюзник, а лидери, заяви още премиерът.

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.