• нд. май 22nd, 2022

Кирил Петков:От Северна Македония можем да искаме всичко

Byking-of-net.com

ян. 29, 2022

Снимка Булфото

Има важни исторически фигури, върху които се обединяваме, обясни той. 

Човек, за да взема независими решения, трябва да има независим ресурс. Европа не трябва да чака да е консуматор на сигурност, а да е създател. Но не трябва да има прекалено много паралелни съюзи и общата европейска армия трябва да надгражда НАТО. Така коментира предлаганата от френския президент Еманюел Макрон обща европейска армия премиерът Кирил Петков в интервю за Дарик радио.

От Северна Македония можем да искаме всичко. Много важни български приоритети, които наистина са важни. Но крайната цел е докато запазваме българското си достойнство да имаме истинско добросъседство. Крайно време е да спрем да мислим Балканите националистически, а като регион. Това е пазар с големината на Франция и можем да сме много по-успешни, коментира още министър-председателят. Той цитира любимия си разказ на Чехов как човек, който иска прекалено много накрая не получава нищо.

Сега казваме: проблемите са си проблеми, трябва да работим по тях, но нека работим конструктивно, та където можем заедно да спечелим да го направим, каза още Петков за новия подход на България в преговорите с РСМ. Надявам се този нов поглед да ни позволи по-лесно да решим проблемите, които в момента изглеждат нерешими, обясни премиерът.

Ако мислим какво можем да направим, националистите ще увиснат. Но сега ще видите, ще се увеличи това говорене и в България, и в Северна Македония, но постепенно няма да има значение, добави Петков. Не може обаче да се забравя историята и не трябва да се пренебрегва, каза още министър-председателят.

До този момент говорим в историческата комисия само колко големи разлики имаме, а трябва да погледнем нещата, върху които се съгласяваме. Има важни исторически фигури, върху които се обединяваме, а тези съгласия дори не са формално обявени. Нека тези неща да ги направим факти, да ги вкараме в учебните програми и така ще напредваме, заяви още Петков.

Важно е да се разбере, че когато има наслагване на пропаганда, а по време на югославския режим е имало огромна, ние не можем да го игнорираме и е нужно време за изчистването им. Пускайки Северна Македония по пътя към Европа не е пускане в Европа. Има едни 15 години. И ако направим процес историческата истина да се разкрива, имаме период от 15 години, в който можем да работим, обясни той.

Източник: petel.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.