• нд. май 22nd, 2022

Валентин Вацев: Сблъсъкът в Украйна е все по-реален, а елитът на Бългаария е все по-неадекватен

Byking-of-net.com

ян. 29, 2022

Шансовете за военен сблъсък на украинска територия за съжаление не намаляват, а напротив – войната придобива все по-сетивно измерение. Това коментира в ефира на Дарик геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

По думите му позицията на България все още не е формирана ясно на високо държавно равнище. „Българският държавно-политически елит не е на равнището на своите геополитически отговорности, а страната ни е геополитическото сърце на Балканите, което е много високо изискване“, заяви още той.

Има поврат в хода на събитията, сблъсък е все по-реален

„Вероятността за конфликт обаче на територията на Украйна не намалява, а се увеличава с всеки изминат ден. Днес научихме, че руският външен министър Сергей Лавров е одобрил идеята Русия да признае като независими държави Донецката и Луганската република, което е съвсем нов поврат в хода на събитията“, коментира доц. Валентин Вацев.

По думите му украинските войски могат да бъдат хвърлени срещу Донецк и Луганск. „Това е смисълът на идеята, която чухме днес от Лавров – че Донецк и Луганск веднъж признати от Русия за независими, много по-лесно ще е възможно технически руските войски, които са сега на границата да присъстват вътре в тези републики и да развиват на юг и на запад своите удари“, обясни анализаторът.

Елитът на България не е адекватен на ситуацията

„За съжаление не забелязвам, че българският държавно-политически и управленски елит е на равнището на геополитическата сериозност на ситуацията. България е геополитическото сърце на Балканите, а за дейността на това сърце отговарят неадекватни държавно-политически управленски елити“, заяви доц. Вацев.

„Водят се някакви спорове на тема 1 000 български или 1 000 американски войници ще защитават България от Русия“, каза той.

Друг е въпросът, че не е без значение дали при реален военен конфликт български или американски войски ще отидат да воюват срещу Русия.

Той се надява до седмица „разумът в управленските среди на България да възтържествува“.

Според него руските очаквания за преразпределяне на зоните на влияние няма да бъдат забелязани, докато не изтече някаква поне регионална война. В това няма нищо хубаво, защото тази регионална война всеки момент ще пламне, не много далеч от нас, коментира той.

БСП ще роди нова партия, въпросът е какво става с нея след това

По повод събитията в БСП след конгреса на партията преди седмица, който не констатира оставката на лидера Корнелия Нинова Валентин Вацев коментира, че конфликтите в БСП говорят за дълбок разлом и прогнозира, че вероятно до края на годината ще се появи нова лява партия.

„Днес БСП е рехава коалиция между социалисти, социаллиберали и леви либерали – такива конструкции в наше време не могат да бъдат много стабилни. До края на годината БСП, ще не ще, ще трябва да роди още една партия, която ще бъде ляво либерална“, прогнозира той.

Според него е по-интересно какво ще стане с БСП след „голямото раждане“.

„БСП не за първи път ражда – тя роди АБВ, роди Евролевицата и още няколко неща, които вече са забравени. На БСП и ппредстои отново раждане, което е разцепление – да се надяваме, че това разцепление ще доведе до консолидация на остатъците“, каза още Валентин Вацев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.