• нд. май 22nd, 2022

Даниел Лорер: Отстраняването на Цацаров показва, че нашите усилия дават плод

Byking-of-net.com

ян. 28, 2022

Ние заявихме нашата стратегия много ясно – България е за деескалация. Ние трябва да сме надежден член на НАТО и ЕС, както заявихме преди много години. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в предаването „Панорама“ по БНТ.

„България не дразни Русия. България има своя геополитически и национален интерес. Ако газът спре за България той ще спре за цяла Европа. Вярвам, че разумът ще надделее и няма да се стигне до такъв вариант. ЕС и САЩ работят за осигуряване на газ за Европа в случай на конфликт. Правителството преговаря с партньорите в Каспийския басейн и с доставчици на втечнен газ, за да може да реагира при ескалация на напрежението“, подчерта той.

„Нашето младо правителство на един месец наистина беше изправено пред множество кризи и енергийната е най-сериозната. Мисля, че в рамките на този месец показахме, че нашата четворна коалиция може да се справи с тези предизвикателства. Контролираме цената на тока за битовите потребители, помагаме на бизнесите и небитовите потребители, включително и общините“, заяви той.

Той допълни, че средносрочният план е общините да минат на дългосрочни договори, за да не страдат от промените на цената на тока, а мораториумът ще остане в действие толкова, колкото е необходимо.

Бюджет 2022 е бюджет за икономически растеж на България. Най-после имаме амбиция за икономически растеж от 5%. Инвестира се в инфаструктурата, която изостава драстично от европейската, инвестира се и в хората, каза още министърът.

„Отвъд емоционалната реторика, мисля, че позициите ни с работодателите са много близки“, коментира той.

„Термин „работещи бедни“ не съществува като правна дефиниция и не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, заяви министърът. Подчерта, че и 710 лв. ще бъде най-ниската минимална работна заплата в ЕС“, посочи Даниел Лорер.

По отношение на съвместното правителствено заседание на България и Северна Македония Лорер коментира, че само в рамките на един работен ден са открили много общи полета, в които двете страни да работят заедно – инфраструктурни проекти, жп линии, газопровод, турооператори, съвместни културни календари и дори уроци по история.

Даниел Лорер определи новото правителство като енергично, с конкретни поставени цели. „Радвам се да споделя, че по темата борба с корупцията и справедливостта вече се вижда първият плод – г-н Сотир Цацаров вече не е начело на Антикорупционната комисия“, заяви министърът.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.