• нд. май 22nd, 2022

ДПС почете жертвите на т.нар. „възродителен процес“ в Ябланово

Byking-of-net.com

ян. 19, 2022

С поднасяне на венци и цветя пред чешмата-паметник в Ябланово ДПС почете паметта на жертвите на т.нар. „възродителен процес“. На 19 януари 1985 г. котелското село става център на съпротивата срещу насилствената смяна на имената и опитите за асимилация, припомнят от пресцентъра на Движението.

Трябва да помним трагичните събития от 19 януари 1985 г. Те са процес, който е в основата на майските събития от 1989 г., каза на възпоменателната церемония зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов.

На нея присъстваха бившият народен представител Танер Али, областният председател на ДПС в Сливен Мустафа Мустафов, общинските кметове на Омуртаг, Върбица и Руен – Ешреф Ешреф, Мердин Байрам и Исмаил Осман, десетки членове и симпатизанти на ДПС от съседните общини и от областта.

През януари 1985 г. най-силният отпор се дава в Ябланово. Тук има много задържани наши братя и сестри. Братя и сестри, на които дължим много, защото една част от тях платиха със своя живот, други платиха със своята свобода, за да може днес нашето Отечество България да е член на НАТО, на ЕС, каза Ахмедов.

Първата крачка към демокрацията в нашата Родина България бе направена в Ябланово, каза още зам.-председателят на ДПС.

32 години по-късно обаче в България отново светва червената лампичка. По време на изборите наблюдавахме как МВР се превърна в предизборен щаб с една единствена цел спечелване на вота. Полицията се върна към времената на народната милиция. В нашите къщи влязоха полицаи, в нашите къщи бяха разпитани нашите братя и сестри от уязвимите групи, които са с ТЕЛК решения, на които бяха задавани въпроси за коя партия ще гласуват и защо за нея, възмути се Ахмед Ахмедов. И подчерта: Трябва да се борим за демокрацията всеки ден и час.“.

Ние, ДПС, сме призвани да бъдем пазители на демокрацията и държавността в нашата Родина България, категоричен бе Ахмедов.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.