• нд. май 22nd, 2022

Историкът Емил Соколов: Петков не разбра, че в Скопие разговаря не с бизнесмени, а с идеолози

Byking-of-net.com

ян. 18, 2022

Коментар на историка Емил Соколов за фрагмент от посещението на министър-председателя Кирил Петков в Северна Македония днес:

„Кирил Петков е напът да допусне огромна грешка в Македония. Днес е казал, че не бива да се говори за българи фашисти, а за фашистки режим. Престъпленията на фашистките режими не бивало да се приписват на цели държави и народи, тъй като такива режими е имало из цяла Европа и те не могат да се представителни за една нация.

Министър-председателят си мисли, че по този начин ще постигне консенсус с Македония. Като някой, който идва от бизнеса, той е научен, че когато направиш отстъпка, отсрещната страна ще отвърне със същото. Това е така, ако насреща си имаш бизнесмени. В Македония обаче Петков не преговаря с бизнесмени, а с идеолози. Това са съветски идеолози и ортодоксални комунисти, които от едно време разбират само от сила, а не от консенсус.

Ако признаем, че в България е имало нещо наречено фашистки режим, ще легитимираме югославския прочит на историята между България и Македония. Това не само няма да спре македонците да наричат българите фашисти, ами направо ще узакони езика на омразата срещу българите. Щетите от такова признание няма как да бъдат поправени, тъй като такава позиция ще е потвърждения на всички лъжи и манипулации, които македонската историография разпространява от години.

Няма как да говориш за фашистки режим в България и в същия момент да очакваш от властите и обществото в Македония да спрат антибългарското си говорене. Точно югославската и сръбската пропаганда са отговорни за това македонците да гледат на българите като на фашисти, окупатори и военни престъпници. Те изобретиха модерна Македония и те поквариха българския идеал за национално обединение, представяйки го като някаква завоевателна война.

Едно е да признаеш, че българските власти и войски са допуснали спорни и недотам правилни решения под натиск от нацистка Германия, а съвсем друго, че в България е имало фашистко управление. Признаем ли пред Македония, че в България официалната власт е била фашистка, това окончателно ще направи сближаването между двете страни невъзможно.

Последиците за България също ще са опасни. Това ще налее вода в мелницата на комунистическите апологети в България. Тези апологети. освен че вярват, че по Байтошово време е било по-добре, смятат, че Народният съд не е терор над мирно население, а нужно и справедливо наказание за „фашистка България“. Това се вписва перфектно в кремълската версия на историята, в която Червената армия спасява България, а не я окупира на 9-ти септември 1944-та година.

Министър-председателят трябва възможно най-скоро да се запознае с историческите и идеологически параметри на спора между България и Македония, ако не иска да стане жертва на собствените си добри намерения.

Ако подадеш ръка на комунист, той ще я откъсне. Това правило е винаги вярно и съветниците на Кирил Петков трябва да му обяснят какви ще са последствията от тази криворазбрана стратегия на омиротворяване на Македония.

Източник: http://epicenter.bg//

One thought on “Историкът Емил Соколов: Петков не разбра, че в Скопие разговаря не с бизнесмени, а с идеолози”
  1. За Канадския ДЕБИЛ , само “ Наказателният взвод “ и до стената …..!!
    БОКЛУК С БОКЛУЦИТЕ…..!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.