• вт. ян. 25th, 2022

Проф. Витанов: Работих прекрасно с НОЩ, сегашният план е по мои изчисления

Byking-of-net.com

ян. 15, 2022

Част от новия план за справяне с COVID кризата се базира на мои изчисления.

Това каза математикът проф. Николай Витанов в ефира на „Панорама“ по БНТ.

„От близо 2 години съм в този „бизнес“. Работил съм прекрасно с Националния оперативен щаб, знам, че проф. Мутафчийски, проф. Ангелов, проф. Кантарджиев и проф. Балтов са отлични медицински специалисти. Нямал съм проблеми с премиера Борисов. Планът се базира на мултифакторен анализ. Индикаторът няма да са само интензивните легла, един от тях е заболеваемостта. Важен фактор са и медицинските специалисти. Може да имаме множество легла, но ако нямаме лекари и сестри, какво като ги имаме“, допълни той, цитиран от actualno.com.

„Имаме карти, които ни казват какво ще правим за 5 дни напред“, обясни логиката на новия анти-COVID план професорът.

„Казах, че апокалипсисът се отлага, а не се отменя. Отлага се, защото цяла седмица базовото репродуктивно число е под 1,3 т.е нямаме експоненциално разпространение на заразата, която е силно разпространена само в някои области на България“, поясни свои предишни думи той.

„Гледам каква е смъртността – 75-80 души на ден, значи ако беше само Омикрона, тя трябваше да е малко по-ниска – 55-65, което показва, че Омикрона още не е доминантен и имаме примеси и от Делта варианта. Понеже смъртността пада, значи глиганът бяга през люцерната, но на големи скокове, без да я мачка съвсем“, добави Витанов.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *