• сб. ян. 29th, 2022

Министърът на туризма може да подкрепи искане на бранша за 70% компенсации

Byking-of-net.com

ян. 15, 2022

Обсъждат се икономически мерки за засегнати от противоепидемичните мерки обекти. Ако има затваряне, трябва да има компенсации за загубите. Браншът иска 70% от оборота от 2019 година, склонен съм да подкрепя предложението, справедливо е. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов пред Нова телевизия.

„Мерките в Смолян (нощните заведения в областта бяха затворени заради разпространението на вируса – бел.ред) са решение на местното РЗИ, ще видим дали ще има резултат след седмица. Аз съм против двойните стандарти, ако има мерки и рестрикции, да бъдат за всички, не само за туризма“, обяви той.

Министърът информира, че засега посещенията в зимните курорти вървят много добре и се надява новите мерки да не променят това. „Има ръст от британски туристи до седем пъти, мерките спрямо тях са адекватни, те идват здрави“, констатира Проданов.

Той е категоричен, че фалшивите сертификати са престъпление и не са факт само в Пампорово.

„Проверките за здравния документ са въпрос на отговорност на управлението на обектите. В хотелите, в туризма най-стриктно се спазват всички мерки. Проверките са работа на РЗИ, нарушенията не са основание за отнемане на лицензи на хотели“, убеден е Проданов.

За кредитните линии по ББР министърът информира, че ресурсът е общо 60 милиона, 12 месеца е гратисния период за заведенията, 18 е за хотелите. Лихвата е между 2,8 и 3,3 процента. Могат да кандидатстват представители на сектора, а лимитът на средствата е до 250 000 лева за ресторантьорите и до 500 000 за хотелиерите.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.