• ср. ян. 19th, 2022

Доц. Гломб: Възможно е да се стигне до 10 хиляди положителни проби

Byking-of-net.com

ян. 15, 2022

Поставянето на противогрипна ваксина не пречи на тази срещу COVID-19. Това каза в предаването „Офанзива“ по Нова телевизия доц. Любомира Николаева Гломб, завеждаща отделение „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ разстоянието между двете ваксини трябва да е 14 дни.

Нищо няма да се случи и ако двете ваксини се поставят едновременно, по примера на редица други страни, допълни тя.

Според доц. Гломб напълно възможно е грипният сезон през миналата година да не беше усетен, заради строгите противоепидемични мерки, като това може да се случи и тази година.

Единствено чрез тест може да се различи грипа от Омикрон. Има разработени мултиплексни тестове, които дават много точна информация. Това е единственият начин за правилна диагноза, каза още тя.

Вирусологът прогнозира, че до 2-3 седмици вариантът Омикрон може да стане доминиращ у нас.

Възможно е да се стигне до 10 хиляди положителни проби. Важно е да се следи процентът положителни от всички направени проби. Омикрон все още не е доминиращ, но това ще стане в близките седмици. В някои области, като Русе например, е възможно и вече да е факт, допълни тя.

Едва 20% от преболедувалите и хората с пълна имунизационна схема са предпазени от Омикрон, каза още доц. Гломб.

Не бива да се разчита на ваксинация или на преболедуване. Необходима е бустерна доза и в двата случая. Към момента няма информация за повторно заразяване с Омикрон, но все пак вариантът е сравнително нов и няма достатъчно данни за него, категорична е тя.

Доц. Любомира Гломб коментира още, че опасенията за засилване на тромбози след бустерна доза са неоснователни.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *