• вт. ян. 25th, 2022

Проф. Костадин Ангелов: Правителството хвърли в коша анти ковид плана на Кацаров

Byking-of-net.com

ян. 14, 2022

„Вчера беше представен поредният план за справяне с пандемията. Бяха съобщени няколко новини, много претенции, имаше и доста премълчани неща.“

Това заяви на брифинг в парламента бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

„Първата новина беше, че плановете до момента са неясни, което означава, че планът „Кацаров“ и планът на служебното правителство е оценен като неясен и с приемането на настоящия план той е хвърлен в кошчето. Тази гордост на служебното правителство вече е в кошчето. За изработването на този план, който доведе до най-голямата смъртност от COVID в страната, бе даден златен медал. Настояваме този златен медал да бъде върнат на Министерството на здравеопазването и да бъде даден на хората, които са достойни да го получат“, коментира бившият министър на здравеопазването.

Второ, имаше заявена претенция, че този план е първият. Определено премиерът Петков има много неща, които трябва да подобри в комуникацията си, но нека започнем от аритметиката. Този план е третият подред. Първият план беше направен от нашето правителство в края на юли 2020 г. и представен пред Народното събрание през ноември 2020 г. Разлиствайки плана, ми прави впечатление, че той е наукообразен – с липса на всякакви практически възможности за действия по време на тази COVID вълна. Гледайки експертите, които го защитават, разбирам, че той е писан от хора, които никога не са влизали в лечебно заведение и никога не са се занимавали с болни пациенти от COVID-19, заяви още проф. Ангелов.

„Целият план е функция на интензивните легла, а това е много измамно, защото той казва, че държавата ще се затвори при 80% заетост на интензивните легла. Това до момента не се е случвало, защото тези легла са заети от пациенти, които нямат COVID-19. Максимумът от заети легла до момента е бил 880 от 1200. Не знам дали разбирате логиката на този план… той не преследва човешки цели, той преследва само икономически цели да нямаме затваряне. Такъв план трябва да пази българските граждани, да спира разпространяването на болестта, да не позволява да се заразяват много хора и да спаси максимално много животи. Тук такава цел не е поставена. Тук ние тичаме след събитията, водейки се от заетостта на интензивните легла“, каза още депутатът от ГЕРБ – СДС.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *