• чт. ян. 27th, 2022

Илхан Кючюк за РСМ: Поставяне на срокове в едни преговори крие рискове, София трябва да е по-активна

Byking-of-net.com

ян. 14, 2022

Позицията за преговорите с Република Северна Македония след КСНС сама по себе си потвърждава това, което имаме като обществен консенсус между политическите сили.

Това коментира евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Договорът от 2017 г. даде една добра основа, за да почне същинският разговор с Република Северна Македония и последващите позиции на българското Народно събрание и тогавашното правителство. Не виждам съществена разлика от това, което беше до настоящия момент позицията на България“, заяви Илхан Кючук.

Той подчерта, че вижда възможност българското правителство да бъде по-активно в разговорите със Северна Македония, досега основната пречка се коренеше и в двете страни – недобрата политическа обстановка.

Евродепутатът изрази съмнение в целесъобразността от поставяне на срокове, всеки опитен политик знае, че поставянето на срокове крие и своите рискове.

„Струва ми се, че при решаването на един толкова сложен въпрос поставянето на срокове няма да помогне за неговото разрешаване, точно обратното – ще се задълбочат проблемите. Избягването на конкретни срокове ми се струва, че е по-далновидната позиция“, подчерта Кючук.

По думите му въпросът със Северна Македония се свежда основно до две големи теми – разговорът за историята, който е много важен за нас, другата тема е разговорът за перспективата.

„Дали ние, поставяйки блокада по пътя на РСМ, постигаме националната си цел, а именно страната да бъде част от това цивилизационно пространство, в което сме и ние, и заедно с това да дадем тласък за разширяване и по посока на целите Западни Балкани – според мен не. Това не са очакванията и не е националният интерес на България“, отбеляза евродепутатът от ДПС.

Според него трябва да бъдат намерени достатъчни перспективи двете страни да вървят по пътя към членството на Северна Македония в ЕС.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.