• вт. ян. 25th, 2022

Галина Захарова: Председателят на ВКС трябва да бъде гарант за прозрачността на правораздаването

Byking-of-net.com

ян. 14, 2022

Ролята на председателя на Върховния касационен съд /ВКС/ е да бъде гарант едновременно за институционалната независимост на съда, индивидуалната независимост на съдиите и за прозрачността и убедителността на правораздаването, посочва зам.-председателят на ВКС Галина Захарова в концепцията си, с която участва в процедурата за избор на председател на върховния съд.

Днес Пленумът на Висшия съдебен съвет /ВСС/ ще избере нов председател на ВКС, който ще замени на поста Лозан Панов, чийто мандат изтича. Единственият кандидат е съдия Галина Захарова, след като членовете на ВСС и министърът на правосъдието не се възползваха от възможността да предложат и друга кандидатура. На 14 декември м.г. Съдийската колегия на ВСС допусна Захарова до участие в процедурата въз основа на приетите от Комисията по атестирането и конкурсите, и Комисията по професионална етика доклади относно притежаваните нравствени и професионални качества от съдия Галина Захарова.

В концепцията си Захарова се спира на кадровия недостиг във ВКС и натовареността на съдиите. Тя се застъпва и за последователно и безкомпромисно отстояване на независимостта на съда и съдиите. Магистратът посочва, че ВКС следва не само да бъде свободен от външни зависимости и всякакъв вид неправомерно влияние върху съдиите, което осуетява или поставя под основателност съмнение способността им да решават делата само въз основа на доказателствата по делото и приложимото право, но и това да бъде видимо за обществото. По думите й в периода на икономическа, институционална и здравна криза е от жизненоважно значение да се оправдаят очакванията на обществото към съдебната система като гарант на неговите права.

Кандидатурата на съдия Галина Захарова беше издигната единодушно от Пленума на ВКС на 19 октомври м.г. „Правораздавателната дейност на съдия Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост“, посочват в мотивите си съдиите, като добавят, че Захарова има богат административен опит и безспорен авторитет сред колегите. След изслушване пред Пленума, становището на магистратите е, че тя отговаря на изискванията в Закона за съдебната власт за председател на ВКС.

В месеците досега, откакто беше обявена кандидатурата й, съдия Галина Захарова получи подкрепа от двамата служебни министри на правосъдието проф. Янаки Стоилов и Иван Демерджиев. Настоящият редовен министър Надежда Йорданова посочи преди дни, че кандидатурата на Галина Захарова е с ясни аргументи, а самата тя има високи нравствени качества.

Във връзка с избора за председател на ВКС представляващият ВСС Боян Магдалинчев, член на Съдийската колегия, коментира на 28 октомври м.г., че според него е добре да има повече от една кандидатура, защото това стимулира участниците в надпреварата. Той допусна възможността и да няма избор като уточни, че всичко зависи от представянето на Захарова. Непопълненият състав на ВСС не е проблем, каза тогава Магдалинчев, коментирайки проваления избор на двама членове от съдийската колегия.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *