• вт. ян. 25th, 2022

Валентин Николов: Очаквам шоково поскъпване на цените на тока

Byking-of-net.com

ян. 14, 2022

„Очаквам да има шоково поскъпване на цените на тока. Мораториумът беше неочакван за мен. Търсен е бил ефект да се покаже на хората, че могат да бъдат обуздани цените. Досега обаче не сме видели някакъв модел.“

Това заяви бившият шеф на БЕХ Валентин Николов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите му трябва да се намери модел за намаляване на цените на електроенергията.

„Цената на тока има различни компоненти. Бюджетът в момента отчита високи постъпления, те трябва да влязат в компенсация на потребителите и бизнеса. Хората сега не усещат високите цени, заради глупавия мораториум. Моделът на управление до момента е нищо непредлагане“, смята той.

„Мораториумът блокира дейността на КЕВР. Той по закон трябва да е с продължителност от шест месеца. Сега няма да има как да се регулира цената от 1 юни“, прогнозира Николов.

Той обясни още, че Европа е зависима от цената на газа. Потреблението на газ се завиши в Азия. Европа няма механизми, с които да защити потребителите си, стана ясно от думите му.

„България трябва да защити бизнеса и потребителите си, защото сме най-бедните в Европа. Има начин да се замразят цените, но трябва да се прави внимателно. Бюджетът е добър вариант за наливане на пари в електроенергийната сигурност на страната“, изтъкна бившият шеф на БЕХ.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *