• ср. ян. 19th, 2022

Цветлин Йовчев за протеста на „Възраждане“: Такова нещо не трябва да бъде допускано в бъдеще

Byking-of-net.com

ян. 13, 2022

Такова нещо не трябва да бъде допускано в бъдеще. Защо протестиращите искаха да влязат в НС – това не се покрива с декларираните цели. 

Това заяви бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев в студиото на сутрешния блок на БТВ.

Несъстоятелно е да бъдат изпратени полицаи на протест без помощни средства, подчерта бившият вътрешен министър

Тук трябва да разгледаме три аспекта – действията на протестиращите, действията на полицията и отговорността на организаторите на протест. Да, правото на протест и изповядване на ценности са изконни права…Но те приключват там, където се засягат правата на другите. Насилието е абсолютно неприемливо, подчерта той.

Мисля, че столичният кмет трябваше да се намеси в тази ситуация – на пандемия, посочи още той.

Несъстоятелно е това е да бъдат изпратени полицаите на протеста без помощни средства. Те нямат възможност да защитят себе си и народните представители. Проблемът тук е дълбок, от който бягаме, не искам да се търси вина. Но хората трябва да имат специализирана подготовка, когато се пращат на такива места, допълни Йовчев.

Отговорността трябва да носят и организаторите на протеста, и политиците. Защото едни такива действия са меко казани безотговорни. Безотговорни са и тези, които лансират тези, които са в разрез с поведението на някои политици – да си ваксиниран, а да говориш срещу ваксините. Това е неморално. С този евтин популизъм се краде бъдещето на хората, обясни позицията си бившият вътрешен министър.

Ако целта на един протест е постигне определени обществени искания, това може да стане чрез излъчени представители, които да разговорят с отговорните лица. За мене е странно защо те искат да проникнат в парламента …това не се припокрива с декларираните цели, коментира Цветлин Йовчев.

По думите му правото на протест и свободно изразяване на мнение са основни ценности, но трябва да е ясно, че правата на протестиращите свършват там, където започват правата на другите: “Насилието не може да бъде използвано за политически цели”.

Според Емануил Йорданов, също бивш вътрешен министър, е можело да се действа и по-твърдо при друго ръководство на МВР: “Кметът на съответната община има много сериозна роля. Тук имаме уведомителен режим. Посочват се хората, които отговарят за спазване на реда. Законът обаче предвижда случи, в които кметът може да забрани такова нещо. Един от случаите е, когато е обявена заплаха за общественото здраве”.

Бившият вътрешен министър коментира и ситуацията вътре в парламента: “Отговорност трябва да носят и политиците в момента. Едни такива действия са меко казани безотговорни. Не може да обясняваш на хората, че тези ваксини ще им увредят здравето, а самият ти да си ваксиниран. Това е евтин популизъм”.

Йорданов попита депутатите от “Възраждане” дали знаят нормативните актове, с които се предприемат мерки за овладяване на пандемията.

“Ако целта на един протест е да постигне исканията си, то тогава той трябва да излъчи свой представители и да има възможност да преговаря. Аз не мога да кажа какви са били целите на този протест. Странен е опитът да бъде проникнато в парламента. Това не се припокрива с декларираните цели.”

Емануил Йорданов определи действията на “Възраждане” като “нечистоплътна политическа пропаганда”: “Те решават да заемат мястото на Волен Сидеров и се постига това”.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *