• ср. ян. 19th, 2022

Румен Овчаров: Опасно е, че новата власт тръгна по пътя на ГЕРБ

Byking-of-net.com

ян. 13, 2022

Опасно е, че новата власт тръгна по пътя на ГЕРБ, предупреди в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият министър на енергетиката Румен Петков. Той имаше предвид назначаването в министерствата на „калинки“, които се занимават само с разпределянето на паричен ресурс, без да вникват в същността на управлението на дадения отрасъл.

„Аз не виждам да се управлява кризата – раздаването на компенсации на калпак на всички, които поискат, не е управление на кризата; въвеждането на мораториум не е управление на кризата“, каза още бившият енергиен министър.

„В държавата има ресурс, но държавата не си прави труда да каже кой наистина има нужда от този ресурс“, отбеляза той като посочи, че „Козлодуй“, ТЕЦ Марица Изток – 2, НЕК и БЕХ са на печалба. Но едва на шестия месец управляващите са се сетили за битовите потребители на природен газ, които се нуждаят от подпомагане.

Бившият министър изнесе и данни, според които част от индустрията расте с над 13%, от търговията – с над 23%, а износът вече е над нива от преди пандемията. „Основни сектори от индустрията и икономиката се справят с кризата – конкурират се на пазари извън страната, където цените на ток и газ са още по-високи“, посочи Овчаров и призова тези фирми да не бъдат подпомагани за сметка на тези, които са наистина затруднени.

По същия начин той се обяви и за промени в третирането на битовите потребители, като даде пример с Турция, където вдигането на цените на тока ще е диференцирано според консумацията.

Овчаров отбеляза, че няма обективна причина да очакваме скорошно падане на газовите цени, но според него по линия на азерския газ можем да очакваме развитие едва след професионален анализ на ситуацията и договора с бившата съветска република. Бившият министър отбеляза, че не вижда достатъчно професионализъм у новите управляващи в енергетиката.

Овчаров, който е и бивш председател на БСП-София, коментира явленията в партията. той подчерта, че лидерът на партията Корнелия Нинова е спечелила битката с търгашите в БСП. Но е категоричен, че тя не трябва да се кандидатира отново за председателския пост в социалистическата партия.

„Аз не очаквам оттук нататък БСП начело с Корнелия Нинова да спечели кой знае какви големи резултати, затова залогът на успешното управление е единственият шанс. Надеждата е, че БСП ще излезе по-силна от управлението, но аз не я споделям“, каза още Овчаров.

„БСП трябва да свърши и вътрешната си работа за стабилизирането на партията, за да не се окажем след излизането й от властта в една поредна братоубийствена касапница, която вече няма да може да бъде преодоляна“, продължи Румен Овчаров. Според него хората от БСП във властта стоят сериозно и адекватно.

Той коментира и изключването на Кирил Добрев от БСП, като подчерта, че винаги е бил против изключванията.

„Аз не подкрепям изключванията. Нито когато Сергей Станишев си разчисти сметките с Георги Първанов, Румен Петков и Ивайло Калфин. Бях против при всяко гласуване, като не съм гласувал сега и за изключването на Кирил Добрев. Макар че за мен той е типичен, клиничен пример за търгаш с партиен билет, който ползва партийните постове за личен просперитет“, посочи Овчаров.

Според него фактите в подкрепа на това твърдение за Добрев са достатъчно известни. 

„Неговите връзки с определени кръгове с ГЕРБ, с управляващите, които и да са те, обществените поръчки, които печелят близки до него фирми. Той ги отрече в студиото на вашата телевизия, но те са доказани и са фактически без всякакви съмнения“, добави той.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *