• ср. ян. 19th, 2022

Росен Карадимов: Докато държавата отпуска помощ за справяне с кризата, няма да има предсрочни избори

Byking-of-net.com

ян. 13, 2022

Докато държавата отпуска помощи за справяне с кризата, няма да има предсрочни избори, заяви в ефира на Нова нюз политологът Росен Карадимов. Той и доц. Стойчо Стойчев, също политолог, коментираха протестите на партия „Възраждане“ в сряда.

„Костадин Костадинов предизвиква ревност у Волен Сидеров заради позицията си на „лидер на народа“ – около това мнение се обединиха двамата експерти в студиото на предаването „Твоят ден“.

Според Карадимов „Атака“ е влязла изненадващо в политиката, докато издигането на „Възраждане“ е плавно, но рисковете са големи. „Партията на Костадинов може да се заиграе както с темата за Македония, така и със социалните проблеми. Десоциализацията на част от обществото, изразена чрез „Възраждане“, може да бъде опасна“, подчерта той.

„Ние сме единствената страна, в която нямаше протест срещу мерките. Случилото се е естествено, но дали сега е моментът или е подходът е грешен, това е въпросът. Протестът трябва да бъде уважаван“, заяви политологът.

По думите му COVID кризата е отворила огромен проблем на демокрацията. „Тя е поводът да се постави границата за намесата и допустимостта в правата на гражданите. Свикнахме, че има недосегаеми човешки права, в момента ситуацията се промени“, сподели той. И изрази мнение, че докато държавата отпуска помощи за справяне с кризата, няма да има предсрочни избори.

От своя страна доц. Стойчо Стойчев смята, че протестът е легитимен, ако не са доволни от въвеждането на зеления сертификат, може да недоволства. Въпросът е дали трябва да се ескалира, но нищо екстремно не е станало вчера.

„Малко се преекспонира опасността от вълна от настроенията на „Възраждане“, защото само те поддържат такава позиция. Не смятам, че трябва да се правят генерални отстъпки по отношение на исканията на протестиращите“, коментира доц. Стойчев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *