• сб. ян. 29th, 2022

Проф. Огнян Кунчев: Математически в България почти сме изградили стаден имунитет

Byking-of-net.com

ян. 13, 2022

Българите са изградили стаден имунитет поне на база математическите изчисления. Това обяви в предаването „Още от деня“ по БНТ математикът проф. Огнян Кунчев.

По думите му, за да се измери колко точно хора са прекарали COVID-19, трябва да се умножи числото по 5. Така от официалната статистика се получава, че преболедувалите са около 3,5 млн. души. Отделно ваксинираните с по две дози са над 1 млн. Получават се общо 4,5 млн. души, което е почти стаден имунитет, изчисли математикът.

Професор Кунчев не е учуден от данните на НСИ от националното преброяване и смята, че реалният брой на българите е около 6,1 млн. души.

Според математика новият щам на вируса – Омикрон ще измени статистиката.

„Как да си обясним големия брой заразени – ясно го показват научните изследвания. Имаме 80% пробив при ваксинирани и 70% пробив на хората с естествен имунитет“, което означава, че хората ще го карат наново масово“, каза той.

Професорът очаква нов пик на заразяване в средата на февруари и след десет дни.

„Изглежда, че голяма част от населението го изкарва лесно и затова въобще не се регистрира. Така че обикновена статистика, а именно – умножение по пет, вече няма да работи. Ще трябва да умножаваме по десет, за да разберем действителния брой на болните“, каза Кунчев.

Той самият се обяви за по-строги мерки.

„По света учените държат на по-строги мерки, разбира се, правителството трябва да се съобразява с бизнеса и затова мерките са по-дипломатични. Едни от основните контактни точки са училища, университети, обществени места – заведения, нощни клубове. Досега сме спирали само училищата напълно, но сега мисля че трябва да бъдат взети по-сериозни мерки за останалите пробиви“, каза математикът.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.