• пт. ян. 28th, 2022

Повдигнаха окончателно обвинение за хулиганство на Боян Расате

Byking-of-net.com

ян. 13, 2022
Снимка: булфото

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна окончателно обвинение на Боян Расате като внесе срещу него в съда обвинителен акт. Според събраните по делото доказателства на 30.10.2021 г. около 17:30 часа обвиняемият заедно с група лица – мъже и жени, неустановени по делото, нахлули в офис на Фондация „Р. Ц. Б.“ на бул. „Княз Ал. Дондуков“ в гр. София, където била организирана среща на тема „Помощ на транссескуални лица“.

Обвиняемият нанесъл удар с ръка в областта на лицето на намираща се в офиса жена, заедно с неустановените лица събаряли рафтове, чупили вещи, пръскали със спрейове стени и бюра. След това Расате и неустановените лица напуснали офиса на Фондацията.

Наблюдаващият прокурор е преценил, че хулиганството по своето съдържание се отличава с изключителна дързост.

Досъдебното производство е започнато в 05 РУ-СДВР под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП с оглед на това, че Расате бил независим кандидат за президент в изборите, насрочени за 14.11.2021 г. Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ към СГП.

След разрешение на Централната избирателна комисия, дадено по мотивирано искане на главния прокурор след предложение на наблюдаващия прокурор в СГП, на Расате е повдигнато обвинение, предявено му на 03.11.2021 г. от следовател от отдел „Следствен“ при СГП в присъствието на служебно назначен защитник.

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествие, иззети са следи, приобщени са веществени доказателства, разпитани са множество свидетели и извършени няколко разпознавания, изготвени са две компютърно-технически експертизи, както и съдебно-медицинска и оценителна експертизи, приложени са и редица други писмени доказателствени материали.

Обвиняемият е български гражданин, с висше образование, неосъждан. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“, платима в пари, в размер на 5000 лева, която е внесена.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от Софийски градски съд.

Източник: петел.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.