• сб. ян. 29th, 2022

Победа за Нинова в защита на потребителите. Теленор се отказа от „двойното“ вдигане на цените

Byking-of-net.com

ян. 13, 2022

Победа за Нинова в защита на потребителите. Теленор се отказа от „двойното“ вдигане на цените

Съдът отхвърли и жалбата на А1 срещу забраната да калкулира в тарифите си инфлацията за две години

„Теленор“ се отказва от намерението си да актуализира тарифите си, като включи инфлацията за две години назад – за 2020 и за 2021 г. Това се посочва в писмо на изпълнителния директор на компанията, публикувано днес на фирмения сайт като обръщение към абонатите. Преди дни Комисията за защита на потребителите забрани на телекома да „натрупва“ индекси на поскъпване, и припомни, че компаниите имат право да осъвременяват цените си, но само с инфлацията за предходната година.

Забраната се отнася и за другия оператор – А1, който също предупреди абонатите си, че ще им увеличи сметките заради поскъпването през 2020 и 2001 г. Единствено „Виваком“ се съобрази с правната база и обяви, че ще преизчисли тарифите си, но ще вземе предвид само инфлацията за миналата година. Междувременно „Теленор“ и А1 обжалваха заповедта за забрана пред съда. Но в рамките на дни няколко дни магистратите отхвърлиха последователно възраженията и на двете компании (по-рано днес министърът на икономиката Корнелия Нинова съобщи, че съдът е отхвърлил и жалбата на „А1 България“).

Още не е ясно дали и А1 ще отстъпи като „Теленор“, или ще продължи да спори с държавата, като обжалва забраната на следваща съдебна инстанция.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.