• сб. ян. 29th, 2022

Министърът на спорта: Не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева

Byking-of-net.com

ян. 13, 2022

В обтегнати отношения влязоха днес министърът на спорта Радостин Василев и Илияна Раева.

Министърът на спорта Радостин Василев даде извънредна пресконференция, на която обсъди ситуацията с конфликта с председателя на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. 

Съпругата на собственика на Левски Наско Сираков публикува днес гневен статус, в който основен герой беше именно Василев и поведението му спрямо нея на среща между ръководството на министерството и представители на спортните федерации.

Министърът на свой ред имаше своите забележки към Раева, като не пропусна да отбележи и един детайл – тя е била с шапка на срещата, което е показало неуважение към институцията и присъстващите останали спортни деятели, които си отдъхнали с облекчение след излизането й от залата преди края на съвещанието.

“На нито една федерация няма да се пречи, напротив, очаква се сега да получат най-голямото финансиране за всички времена. Надявам се само да са открити към нас.

Не, госпожа Раева не си е повярвала. Някой е живял в заблуда, че може така да комуникира с министър. Аз не съм комуникирал с г-жа Раева. Аз съм визиран в някакво нейно съобщение. Най-важното е, че срещата с федерациите е записана и можем да покажем какво се е говорило на нея.

Казах й, че моите наблюдения показват, че федерацията по художествена гимнастика се ползва с по-комфортни финанси. Тя каза, че това е на фона на резултатите. Аз отвърнах, че е точно така и тя ми се обиди.

Аз не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева. Аз мога да говоря само с факти. Вчера ми се обиди нейния съпруг, днес тя и влизаме в едно предаване. Това е истината и тя често обижда хората. Г-жа Раева дойде с идеята да обиди г-жа Дашева, но проф. Дашева не отвърна нищо. Ние с нея сме в различни етапи от развитието в живота си. Тръгна си без да разбера защо и написа преднамерен, нечестен и лъжлив пост. Затова ви поканих, за да изоблича лъжата. Мен ме интересува федерацията по художествена гимнастика.

Голям брой от федерациите поставиха своите въпроси за времето за кандидатсване, времето за одобрение. Това е много важен въпрос за тях. Получихме съвети, препоръки, бележки и те ще се вземат предвид.

Ще изготвим и новата програма, с която ще се занимаваме за спорта за високи постижения, които ще се обсъждат в широк кръг от НСА, спортните федерации, клубовете, обществеността и всички спортисти. Искаме да направим нова програма, да разделим спортовете на групи поради спецификата, защото се оказа днес, че изключенията от правилата са водещи и невинаги всички детайли удовлетворяват конкретни федерации. Екипът ми в кратък срок направи програма да няма сътресения в спортовете, разгърна ветрилото към спортове, които не са получавали финансиране. Тези негативни факти, които са ни дадени като забележки, ще ги имаме предвид и ще бъдат съобразени.

Длъжен съм да направя това включване, защото федерациите казаха, че от шест години не са се срещали с министъра на спорта. На всеки 3-4 месеца вече ще се събираме. Аз не мога да знам как да помогна, ако те не работят заедно с нас. Имаше страхотно поведение от тях, това са хора, които имат опит. Убеден съм, че няма да имат проблем с формулярите за кандидатстване.

Ангажирал съм целия потенциал на министерството да помогнат на федерации, които никога не са кандидатствали досега и да получат финансиране. Обърнах се към всички с откровеност, във всички разговори с хората подходих така. От днес започва подаването и ние няма да пропуснем този процес. Назначавам експертна група, която ще се занимава с това и до края на тази година ще сме готови. При необходимост ще ангажирам и работата на външни консултанти, защото ако 80 федерации кандидатстват за 10 дни, то ще има голям натиск върху администрацията“, заяви Василев.

От един месец съм министър на спорта и съм запознат с всичко с проблемите в българския спорт. Оказа се, че нещата са по-тежки и сложни, отколкото аз съм си представял. Има практики в различни звена, които са на ръба на законността и са тенденциозни. За тях ще взема мерки по законовия ред. 

Имам пълен картбланш. Станал съм министър, за да въведа ред в тази система. Ще ви запознавам с всяко едно действие, което правим оттук насетне. Всички ще са информирани какво се случва в това министерство и какво се е случвало дълги години в една обществена тайна. В спорта са се вършили безобразия, но сега няма да е така. Контролът ще е много засилен. По няколко независими доклада има огромни проблеми в много федерации по начина за отчитане на средства.

Повече пари по телефона с договорки, с президенти на федерации – няма да се правят. Не съм правил срещи до днес, но от днес вратите ми са отворени за всички. Не деля федерациите никак, но духът е следният – аз се боря за това МС да не бъде изолирано и маргинализирано, а те от своя страна осъществяват и поддържат необходимото ниво на прозрачност. Ако някои си мисли, че ще е като през последните 12 години – объркали са се“, каза още Василев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.