• сб. ян. 29th, 2022

БДВО за скандала с пиара на ПП: Уважението към независимостта на медиите е основополагащ принцип

Byking-of-net.com

ян. 13, 2022

Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) излезе с позиция във връзка с участието на Александър Бойчев, PR на Парламентарната група на ПП „Продължаваме Промяната“ в ефира на NOVA в четвъртък сутрин. В разговора Бойчев заяви, че водещите „нямат право да задават въпроси на депутатите, които не са от компетенцията им“, както и че „се правят внушения и се разпространяват фалшиви новини“.

По този повод от БДВО посочват, че в качеството си на най-голямата браншова организация са длъжни да заявят, че уважаването на свободата на словото и независимостта на медиите е основополагащ за професията ни принцип, който е залегнал и в Софийската харта за етични комуникации, подписана от всички комуникационни организации в страната.

Ето и пълния текст на позицията на БДВО:

Във връзка с участието на Александър Бойчев, ПР на Парламентарната група на ПП Продължаваме Промяната в ефира на Нова Телевизия тази сутрин, където г-н Бойчев заяви че водещите нямат право да задават въпроси на депутатите, които не са от компетенцията им, както и че се правят внушения и разпространяват фалшиви новини, ние от Управителния съвет на БДВО и Комисията по професионална етика към Дружеството, в качеството си на най-голямата браншова организация сме длъжни да заявим, че:

Уважаването на свободата на словото и независимостта на медиите е основополагащ за професията ни принцип, който е залегнал и в Софийска харта за етични комуникации, подписана от всички комуникационни организации в страната

В своите публични изяви и при изпълнение на задълженията си като ПР, говорители или съветници по връзки с медиите, колегите следва да работят за утвърждаване на професионални и етични стандарти, добрите практики в професията и подобряване на публичната среда.

Препоръчваме на всички комуникационни специалисти в страната и работещи в сферата на връзки с обществеността, независимо от наличието на опит и образование в тази област, да се запознаят с хартата за етични комуникации. Тя е публикувана на сайта на БДВО и всеки може да се запознае с нея тук: http://bdvo.org/…/Sofia_Chart_Ethic_Communications…

Днес пиарът има ключова, стратегическа и управленска функция във всяка организация и в обществото. Това го прави занятие, което изисква мултидисциплинарни умения и знания, които се развиват и надграждат в годините на професионален опит. PR професията не е нито лесна, нито лесно заменима и това става все по-видимо в света на ускорената комуникация!

Поздравяваме водещите на Здравей, България Виктор Николаев и Мирослава Иванова за професионализма, който демонстрираха и стандартите, които отстояват!

СЕМ: Пореден опит за посегателство върху свободата на медиите

Съветът за електронни медии също излезе с позиция относно участието на Александър Бойчев, PR на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“, в ефира на NOVA в четвъртък сутрин. СЕМ посочва, че казаното от Бойчев е „пореден опит за посегателство върху свободата на медиите“.

В разговор с водещите на „Здравей, България“ PR експертът заяви, че те „нямат право да задават въпроси на депутатите, които не са от компетенцията им, както и че се правят внушения и се разпространяват фалшиви новини“.

Ето и цялата позиция на СЕМ:

Съветът за електронни медии изразява възмущение от поредния опит за посегателство върху свободата на медиите в изпълнение на обществената им мисия.

Само ден след вчерашното недопустимо вербално и физическо посегателство върху репортери, Съветът отново се обръща с призив към политици и общественици да положат всички усилия за спазването на нормите в публичното говорене и поведение спрямо журналистите в национален ефир.

Използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите са печално известни практики от миналото.

СЕМ заявява, че всеки опит за демонстрация на нетолерантност и възпрепятстване на медиите в търсенето на истината не допринася за очакванията на обществото да се спазват демократичните принципи на свобода на словото.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.