• вт. ян. 25th, 2022

100 деца са ваксинирани в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ в София

Byking-of-net.com

ян. 12, 2022

През имунизационния център на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” от началото на ваксинационния период (23 декември 2021г.) до момента са преминали 100 деца на възраст от 5 до 11 години. Това съобщи директорът на здравното заведение д-р Благомир Здравков.

Той уточни, че ваксината е педиатрична, с три пъти по-ниска концентрация на активното вещество и редуциран обем на инжекционната доза, което при децата осигурява същия протективен ефект, както при възрастните.

Ваксината срещу COVID-19 е безопасна и над 90% ефективна в превенцията на заболяването. Специалистите препоръчват дозите да се поставят най-вече на деца с хронични заболявания, тъй като те са високорискова група при протичането на инфекцията.

В лечебното заведение до момента няма установени усложнения или сериозни нежелани реакции при децата, на които е поставена ваксина.

„Ние сме предприели всички нужни мерки за организация на работата на болницата в извънредни условия. Ще подчертая, че отговорното отношение на гражданите и спазването на противоепидемичните мерки намаляват опасността от широкото разпространение на вируса, което дава възможност на нашия екип да приеме и помогне на всички нуждаещи се деца”, заяви директорът на педиатрията д-р Благомир Здравков.

Той съобщи също, че през изминалата 2021г. 154 деца с COVID-19 са постъпили за болнично лечение в COVID-отделението на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”. От тях 30 са били новородени, а 29 – с мултисистемен постковиден синдром. Най-много хоспитализирани – 41, са били лекувани през месец ноември миналата година.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *