• сб. ян. 29th, 2022

Премиерът обяви нов ковид-план: интензивните легла и болните медици ще са критерии за мерки

Byking-of-net.com

ян. 12, 2022

Нов план на правителсвото за справяне с ковид-вълната обяви днес министър-председателят Кирил Петков.

„Искам да покажем новия модел преди да е дошла новата Covid вълна“, заяви премиерът.

Ограничителни мерки срещу COVID-19 ще се налагат не на национално ниво, а по области, като решенията за въвеждането им ще се взимат на базата на комплекс от следени от властите индикатори, най-важните от които са интензивните легла в болниците, броят засегнати медици и натискът над Спешната помощ.

Учениците ще напуснат класните стаи само в случай, че се достигнат критични нива на запълване на болниците, които поставят в риск възможността за спасяване на болните.

Това се разбра от изявления на премиера и представители на здравните власти днес.

Интензивните легла са най-крехката част на здравната система по време на вълна, защото не могат да се увеличават бързо, обясни подходът Кирил Петков в интервю за „Нова телевизия“ днес. По думите му властта ще управлява вълната на базата на този индикатор, защото „недостигът на легла поставя под риск живота на хората“.

Това ще бъде и критерият, за да се стига до затваряне на икономика и на училищата, подчерта Петков, който от предизборната кампания до момента неизменно повтаря, че затварянето трябва да е последното решение при нова вълна на коронавируса.

Петков уточни, че днес документът с новите правила е минал първото си обсъждане на редовното заседание на Министерския съвет и предстои отделните ведомства да дадат бележките си по него. По информация на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев се очаква до края на седмицата планът да бъде приет и да започне да действа.

От изявления на здравния инспектор и на шефа на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) Данчо Пенчев пък се разбра, че властите ще следят множество индикатори, но от особена тежест ще са три:
– Натовареността на интензивните легла
– Броят медици, които са болни или не могат да работят заради карантина
– Натовареността на Центъра за спешна медицинска помощ – повикванията и броя хоспитализации, до които тези повиквания да довели.

За разлика от досега, не гледаме само заболеваемостта, въпреки че тя е много важен индикатор, а тежестта – колко са заетите легла (най-вече в интензивните сектори), заяви Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

По думите на премиера властите правят разчети за четири стъпки на различни по тежест мерки по области при запълването на между 50% и 80% от болничните легла за интензивна грижа.

До затваряне на публичните места ще се стига, когато са заети 80 на сто от леглата. „Става дума не за съществуващите в момента интензивни легла, а за максималния брой, които могат да бъдат открити по разчети на държавата“, уточни Ангел Кунчев.

В пика предишните вълни болниците бяха задължени да отделят 10% от леглата си за лечение на COVID-19, като тези за интензивна грижа бяха малко над 1100. До момента максималният брой заети интензивни легла е бил 813. Той беше достигнат на 9 април миналата година. Към днешна дата броят на заетите легла е 580.

Във вторник здравният министър Асена Сербезова заяви, че на базата на натрупаните досега данни от Единната информационна система ще се прави на математическо моделиране и опит за прогнозиране за това как ще протече новата вълна на COVID-19.

По-късно Ангел Кунчев уточни, че са привлечени математици от Българската академия на науките, които да направят формула, включваща повече показатели, на базата на която да се правят прогнози за развитието на вълната.

Пред БНР Кирил Петков посочи, че се надява този модел да дава прогнози за няколко дни напред. Така хората и бизнесите в областите, където предстои да бъдат наложени мерки, независимо от тежестта им, ще имат време да се подготвят, каза той.

Във всичките си изявления днес премиерът Кирил Петков подчерта, че приоритет на управлението по време на новата коронавирусна вълна ще бъдат учениците и тяхното присъствено обучение в клас. „Приоритетът е те да ходят на училище до момента, в който това започне да застрашава капацитета на здравната система“, обясни Петков и увери, че кабинетът има „много логичен и практичен подход“ как да действа, но без да даде подробности.

От интервюто му за БНР стана известно, че планът предвижда последни да напуснат класните стаи учениците от 1 до 4 клас. Това ще става, когато в някоя област са запълнени 80 на сто от леглата за интензивна болнична грижа.

Обсъждахме с образователния министър в тези случаи да се даде едноседмична ваканция, но не и да се връщаме към продължително онлайн обучение, защото то не дава добрите резултати, на които се надявахме, каза Петков.

Премиерът уточни, че при по-ниската степен на запълване на леглата – 70% , децата от 1 до 4 клас ще продължат да ходят на училище, а по-големите ще трябва да се върнат онлайн. При 60% всички деца ще ходят на училище.

Пред медиите миналата седмица Асена Сербезова напомни, че преди да се пристъпи към дистанционно обучение, може да „да се спрат извънкласните дейности, посещения на музеи, природни обекти, възможно е да се обсъди мярка за по-често тестване, да се премине на сменно обучение“. Това вероятно ще са мерките при най-ниския праг на запълване на интензивните легла.

Според актуалните правила решението за дистанционното обучение е много условно. В насоките на Министерството на образованието е заложено да няма ограничения за присъственото образование при каквато и да е заболеваемост, стига да се правят тестове на учениците и учителите без сертификат за COVID-19, когато заразените в дадена община са над 250 на 100 хил. население. За сравнение, според официалните данни заболеваемостта в Столичната община към 12 януари е 1387 души.

Все още не е известно какви други мерки предвижда правителственият план, който предстои да бъде приет. Преди ден властите съкратиха продължителността на изолацията за болни от COVID-19 и карантината за контактувалите с болни. Те бяха намалени съответно от 14 на 10 и от 10 на 7 дни, като получилите бустерна доза могат още след третия ден да си направят PCR тест и при отрицателен резултат да напуснат домовете си.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.