• сб. ян. 29th, 2022

Напрежение пред парламента, протестиращите опитват да нахлуят в сградата (НА ЖИВО)

Byking-of-net.com

ян. 12, 2022

Напрежение възникна пред Народното събрание по време на протеста срещу зеления сертификат. Протестиращите се опитват да влязат в Народното събрание, искат среща с депутитати.

Долу мерките, Мафия, Оставка, Давайте,българи“, са виковете, огласили площада пред парлемента.

Към 13.25 протестиращите успяха да пробият полицейския кордон и са пред вратите на централния вход  на НС като се опитват да счупят прозорците и да изкъртят бравите.

Има ранени.

Междувременно стана ясно, че парламентарната група на „Възраждане“ е напуснала пленарната зала, за да се присъедини към протестиращите. Лидерът Костадин Костадинов е онлайн на площата на голава видео стена, тъй като е поставен под карантина заради контакт със заразения с коронавирус председател на парламента Никола Минчев.

Полицейското присъствие в района е засилено. Площадът почерня от полиция. На място има и водно оръдие.

Чрез платформата Zoom. Костадинов призова протестиращите „да поискат сметка за безчинствата, на които е подложен целият български народ“.
„Днес вие сте тук на площада да измиете срама на една нация! Свободата не се извоюва чрез писане на статуси във Фейса! Свободата се извоюва на улицата“, обърна се той към протестиращите.

Малко след 13 часа напрежението нарастна и протестиращите пробиха полицейския кордон пред НС. Чуваха се викове „Боклуци“ и „Оставка“.

В деня с най-много нови заразени с COVID-19 от началото на пандемията, стотици протестиращи блокираха центъра на София. Демонстрацията е организирана от политическа партия „Възраждане“, които искат отпадане на здравния документ.

Като начален час на събитието беше обявен 12.00. Организаторите се заканиха на демонстрацията да присъстват около 10 000 души от цялата страна.

Още от сутринта в района около Народното събрание имаше засилено полицейско присъствие, в района бе докарано и водно оръдие.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се обърна чрез видеовръзка към протестиращите. По негови думи той и останалите карантинирани след КСНС са изолирани поради страх от управляващите. „Не само от мен, а от вас“, обяви Костадинов и определи карантината като домашен арест.

Отидете, питайте тези, които се поставят над интереса на българския народ и Конституцията и ги питайте кога ще премахнат сертификата, защото нямаме намерение повече да търпим“, категоричен бе той.

Протестът е ограден от непрекъснат полицейски кордон – както в пространството около паметника на Цар Александър II, така и около сградата на Народното събрание.

На площада има хора от София, Хасково, Димитровград, Харманли, Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и други градове. Звучи народна музика.

Към 12:30 ч. беше арестуван и първият участник в протеста, известен на полицията.

Междувременно най-големият полицейски синдикат излезе с призив към протестиращите – да не се стига до ескалация на напрежението. За мирно протичане на протеста призова и полицията.

Протестиращи от Варна разказаха за случай при тяхното отпътуване. По техни думи са се организирали, за да тръгнат заедно, а полицаи са ги спрели и започнали да правят тестове за наркотици на шофьорите. Четирима дали положителни проби, а при повторно тестване пробите са били отрицателни.

Протестиращите споделят, че заради тестването са били забавени повече от час.

Участници в протеста пристигаха организирано с автобуси и личен превоз, като някои са тръгнали още от сутринта. Те паркират на определено от Столичната община място, като се придвижват пеш до мястото на протеста.

Протестът не е само политически, но и граждански, твърдят пристигнали да участието в демонстрацията.

„Първо, против зеления сертификат и тези Covid мерки, които са безумни“, каза мъж, обяснявайки мотивите си да се включи в протеста.

„Мисля, че всичко това, което се случва, е напълно ненормално и трябва да се сложи край“, аргументира се демонстрантка.

„Очаквам и повече хора да ни чуят, за да се противопоставят на световния диктат, това е световен диктат. Това е ограничаване на свободата, на всичко“, добави друга жена.

„Трябва да има свобода“, подкрепи я мъж, дошъл за протеста.

Източник: БНР, Нова тв, БНТ

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.