• пт. ян. 28th, 2022

Каракачанов: КСНС взе правилно и разумно решение за Северна Македония

Byking-of-net.com

ян. 12, 2022

„Единната позиция на КСНС за Северна Македония не е нещо изненадваща. Нека не се лъжем – КСНС е имал различни тези. Някои от партиите твърдо са защитавали тезата да нямаме позия по Македония и твърдо да се съобразяваме с това, което ни препоръчват някои външни фактори. Основната заслуга за текущата позиция се дължи най-вече на президента Радев и на някои партии – БСП и ИТН. Това са партиите, които са държали на това и са има твърда и ясна позиция”. Това заяви пред Нова телевизия бившият вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

По думите му настоящият премиер веднага след изборите е казвал, че трябва да имаме по-смекчена позиция към западната ни съседка. „Точните думи бяха – „трябва да променим подхода и да извадим на преден план икономическите взаимни интереси, а не споровете за историята. За момента беше взето правилното и разумно решение. Така трябва да се подхожда по национални въпроси”.

Според Каракачанов в България винаги някой се оправдава с нещо и не смее – било поради липса на компетентност и грамотност, да заеме ясна и твърда позиция по казуса с Македония.

„Винаги е имало натиск върху една или друга държава на Балканите да изпълнява политиката на някоя от големите сили. И сега имаше натиск, но не мога да кажа, че е бил натиск „или –или” – ако вие не направите това, ние ще направим еди какво си. Една или друга велика сила види че държава като България има колеблива позиция се стига до оправдания. В предишното правителство се оправдаваха с нас – че ВМРО са виновни, че не пускат Македония в ЕС”, подчерта лидерът на ВМРО.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.