• чт. ян. 27th, 2022

Илиян Василев: Гугъл дипломатите са нелепост

Byking-of-net.com

ян. 12, 2022
Промените във Министерство на външните работи, къде премахната редица топ професионалисти не могат да не тревожат. За публиката минава номера за „ДС“ съветниците, но там са пенсионирани по бърза процедура хора с огромен опит и са назначени стряскащо неподготвени хора. А в МВнР най-големият проблем, който се задълбочи изключително много при ГЕРБ са кадрите. Да се лишиш от профита, за да назначиш парашутисти е във висша степен безотговорно.

Заместник министър е кандидат за министър на здравеопазването и това няма как да не смущава. Това че има Оксфорд, без отношения към международни отношения и дипломация, не означава нищо.. Факт е, че МВнР не е ресурсно министерство, но дипломатическата служба е една от най- високоинтелектуалните публични сфери. Там трябва да работят най-умните и най-добрите. Гугъл дипломатите са нелепост.

Вероятно мнозина си мислят, че стават за дипломати, защото виждат само приеми, коктейли, представителни дейности, но в действителност добрите профита са енциклопедисти с широк кръг от познания, от история, до международно право, финанси, търговия и т.н. Това което най-често липсва на парашутистите е не само институционалната памет, но лоялността към тази служба. Тяхната първична лоялност е към кръговете, които са им помогнали да заемат пост, за това вместо да изпълняват своите функции, те обслужват интересите на тези кръгове.

Примерно изпращат посланик в страна, за да обслужи бизнес интерес, а т.н. дипломат няма хал хабер от дипломация.Аман от импровизации и посредственост.

Илиян Василев,фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.