• сб. ян. 29th, 2022

Иван Нейков: COVID добавката за пенсионерите трябва да се дава само на нуждаещите се, а не на всички

Byking-of-net.com

ян. 12, 2022

„Проблемът с пенсиите дойде от непрофесионалното смесване на две системи. Пенсията – това е социално осигуряване. COVID добавката – това е социално подпомагане. Това са две съвършено различни системи. Така, когато беше дадена тази добавка на пенсионерите – само заради статута им на такива – хората останаха с впечатлението, че им се увеличават пенсиите. А това не беше така”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

По думите му проблемът ще се задълбочи. „Когато добавката отпадне в средата на годината – тогава хората ще заплачат отново, че им е намалена пенсията. Което реално не е така. Проблемът ще се задълбочи. Трябва да се направи нещо. Давам си сметка, че това е тежко управленско решение, но трябва да се каже на хората – „Спираме универсалната добавка. Ще даваме помощ – ако трябва повече от тези 60 лева, на нуждаещите се. Тази добавка трябва да спре възможно най-скоро. Колкото по-дълго един човек я получава – толкова свиква с нея”, подчерта Нейков.

„Реално хората не са получили по-ниска пенсия. Разминаването се получава от намаляването на COVID добавката. Друг е въпросът, че не беше особено справедливо и тези с ниска пенсия, и тези с най-високата – да получават еднаква универсална добавка. Това не беше социално справедливо към нуждаещите се”, категоричен е експертът.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.