• вт. ян. 25th, 2022

Евгений Дайнов: Протестите с докарани хора с автобуси никога не са сработвали

Byking-of-net.com

ян. 12, 2022

“Когато една форма на обществен живот стане трайна, каквато в България е протестът, се повяват негови имитации и двойници. Една от тези имитации са опитите да се организират протести, като се докарват хора с автобуси в София. Това никога не е сработвало и не е част от успешния български модел. Обикновено това са малки протести и хората, които са там, но не всички знаят защо са там.“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Евгений Дайнов.

“За протеста, който се организира днес, чета заглавия, че от 32 населени места ще бъдат докарани хора с автобуси, обикновено това не работи.

Протестът е автентичен тогава, когато хората до такава степен държат да се намесят в един блокирал политически процес, че са готови на лишения, за да отидат на протест.“

От около 2010 г. насам всички протести в света стъпват на едно чувство, че има отчайваща липса на справедливост. И тази липса чувстват стотици милиони хора и от време на време излизат да я изразят. Тя минава през всички сфери на обществото.

Колкото повече уляга демокрацията, толкова по-малко ще има нужда от протести, но това е за следващото поколение.

Самият факт, че се появяват имитационни форми на протеста, означава, че тази форма на живот в България е успешна.“

Днешната власт приветства протестите

“От изборите през ноември насам сме в ситуация, която е много рядка и много сладка за изследване. Как довчера протестиращи хора, включително бити от полицията като Борислав Сандов, са във властта. Те имат едно огромно предимство – много добре знаят какво представлява протестът и защо се случва. Знаят и много добре, че ако има сериозни и устойчиви протести, някъде се случва нещо, което е възприемано като несправедливост.“

“Протестът“ като форма

“Една демокрация, за да улегне и да функционира като часовников механизъм без особени външни тласъци, е очевидно, че трябва да минат поколения.

Докато демокрацията не е улегнала и е необходимо компонентът “протест“ непрекъснато да съществува, защото той рестартира системата тогава, когато тя се успива или я вади от някакъв ступор и я насочва в по-демокртична посока.

Обичайно се прави разлика между България и страни като Молдова и Беларус, които така и не успяха да стигнат до никакви форми на демокрация. Едно от големите разлики е, че още от 1989 г., от първия протест, на който бях на 8 март, досега България има трайна, стабилна култура на протест, Молдова например няма. Разликите 30 години по-късно в двете страни са очевидни.“

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *