• пт. ян. 28th, 2022

Доц. Кунчев: Ако бяхме с “Делта”, при тези 7000 заболели щяхме да напълним болниците

Byking-of-net.com

ян. 12, 2022

Твърденията, че ваксините не работят, не са верни. Те обаче не са толкова ефективни при “Омикрон” както при “Делта”. При “Омикрон”, ако имате бустер в рамките на 4-5 месеца се повишава ефекта на защитата. Няма 100% предпазване каквато и ваксина да си сложим.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на NOVA.

Той беше категоричен, че при въздушно-капкова инфекция е много трудно да се контролира разпространеното на вируса.

По темата с карантинирането на първите мъже в държавата доц. Кунчев коментира: “Няма нищо страшно МС да работи в онлайн режим. Това наистина усложнява нещата. Ние на всички препоръчваме да се избягват големите събирания. Контактът е сериозен, защото събирането е било твърде дълго”.

Той подчерта, че реално ще бъдат поставени под карантина 28 души, заедно с експертите.

По думите на доц. Кунчев “Омикрон” засяга прекалено много хора, с което расте и броят на контактите: “Очевидно 14-дневния срок е твърде дълъг. Медицината допуска да се скъси този срок. В САЩ например изобщо не поставят под карантина човек, който е с бустер доза”.

Той беше категоричен, че е важен какъв процент хора с имунизация влизат в болница и са на интензивно лечение: “Има дни, в които всички влизащи в болница, са неимунизирани. Ако искате да имате максимална защита, която никога не е 100%, то пътят е ваксинация и бустерна доза”.

“Изобретението на България да въведе антителата като повод за издаване на сертификат е грешка от медицинска гледна точка. Аз съм предлагал поне два пъти досега да бъде отменено. 168 000 сертификати за издадени за антитела. Тези хора не допринасят да овладеем пандемията. Тези хора трябва да се имунизират. Има две неща, с които не съм съгласен, въведени от предишния екип на МЗ. Първото е въвеждането на антитела като показател, а второто е да се издават сертификати след първа доза ваксинация”, каза доц. Кунчев.

Той определени като тежко престъпление издаването на фалшиви сертификати. Въпреки това, според него е редно да може човек, който има фалшив сертификат за ваксинация, да бъде заличен от системата и да получи своята доза ваксина.

По темата с учениците каза: “Не гледаме само заболеваемостта, а и процентът на заетите легла в болниците. Стигнем ли 80% заетост на интензивните легла, минаваме в 4-та фаза и всички отиваме на онлайн обучение. В някое училище, ако достигнат до 20-25% отсъстващи учители и ученици, няма смисъл да се продължава обучение в реална среда”.

“Ако бяхме с “Делта”, при тези 7000 заболели щяхме да напълним болниците. В държава с такова малко имунизационно покритие, такива са нещата”, категоричен беше главният държавен здравен инспектор.

Според него от гледна точка на епидемиологията и управлението въвеждането на зелен сертификат за администрацията е задължително.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.