• пт. ян. 28th, 2022

Десетки блокирани депутати и служители в НС, барикадират входовете с маси

Byking-of-net.com

ян. 12, 2022

В парламента има блокирани както депутати, така и служители, които не са могли да напуснат сградата пред началото на протеста на „Възраждане“, тъй като заседанието на депутатите приключи около 12:30.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, който ръководи институцията в отсъствието на титуляра Никола Минчев, който е заразен с COVID-19 и е под карантина, е разпоредил цялата администрация да напусне сградата на парламента. За целта той е издал и заповед.

„Надявам се всичко да се размине без пострадали хора“, заяви в кулоарите на Народното събрание Томислав Дончев от ГЕРБ, докато отвън се провежда протест на привърженици на „Възраждане“ срещу зелените сертификати, предаде БТВ.

„Надявам се полицията да успее да овладее ситуацията“, допълни той.

Както Центарлният така и Северният вход на парламента са блокирани от протестиращи, които искат да нахлуят вътре, а депутатите вътре са блокирали вратите с маси и столове от парламентарния инвентар, предава Нова тв.

Напрежението ескалира и недоволните срещу противоепидемичните мерки се опитаха да нахлуят в Народното събрание. Засега полицията успява да ги удържи извън пределите на сградата.

Протестът на „Възраждане“ направи в 13.30 опит да влезе в сградата на парламента. 

Народните представители от „Възраждане“, които са сред организаторите на събитието, пробваха да отворят вратата от вътрешната страна и да поканят хората да влязат. Националната служба за охрана (НСО), която пази сградата отвътре, обаче не им позволи. За по голяма сигурност държавните гардове се опитаха да сложат голямо бюро пред вратите. Това обаче не бе позволено от депутати от „Възраждане“. Противопоставиха се, включително с физическа сила, трима депутати – Ангел Георгиев, Искра Михайлова и Цвета Галунова.
От НСО в един момент вдигнаха ръце и, изглежда, се отказаха от идеята да блокират входа с масивната мебел.
През това време друга депутатка от „Възраждане“ – Елена Гунчева, даваше интервю за медиите.

На мястото на екшъна в парламента бяха и представители на „Демократична България“ и ГЕРБ.

Малко след 13 ч. говорителите на протеста срещу зеления сертификат отвън призоваха демонстрантите да влязат „тихо и спокойно“ в парламента и да попитат депутатите дали ще премахнат мерките.

След този призив започна опит за щурм. Протестиращи успяха да преодолеят полицейския кордон и да стигнат до централния вход.

Полицията е подредена в две плътни редици се опитва да спре щурма без да влиза в конфликт. Униформените не са въоръжени, нямат и щитове. 

Минути след като НСО барикадира входа с маси, полицията отвън успя да овладее ситуацията и да отблъсне протестиращите от стълбите.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.