• сб. ян. 29th, 2022

Ген. Чавдар Червенков: Македонските медии могат да се сравняват само с тези в Северна Корея

Byking-of-net.com

ян. 12, 2022

Тезата, че спирайки Северна Македония за Европейския съюз, отваряме пътя за засилването на влиянието на Русия в региона, е абсолютно фалшива. Това коментира ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

„Каква по-широко отворена врата за руско влияние от сръбското присъствие и влияние в Северна Македония? В коя столица централният булевард носи името на Тито – в София или в Скопие? В Скопие. Коя държава вместо да извади от учебниците обидни и фалшиви квалификации спрямо партньора си от НАТО и съсед България, въвежда задължителното изучаване на сръбски език? А знаем кой е стожерът на руското влияние на Балканите“, посочи генералът.

Той даде пример с последните писания в македонските медии, където отново България е представена като враг.

„В последните дни по страниците на медиите в Скопие се подвизава лицето със звучното име Тито Петковски, вчера във вашата агенция сте публикували едно от неговите изявления. Той е бивш зам.-председател на парламента на Македония, дълги години депутат и лидер на една създадена 2015 година партия – Нова социалдемократическа партия. На 6 януари тази година, само преди няколко дни, във „Фейсбук“ той пише: „Национал-шовинистичките изјави на Радев,Трифонов и сличните на нив бугарски политичари,само потврдуваат дека, Бугарија беше и останува голем и, за сега, единствен отворен непријател на Македонија и Македонците“.

Генерал Червенков посочи, че македонските медии могат да се сравняват само с тези в Северна Корея. „Не можеш да коментираш нищо, четеш само положителни неща за страната. И оставаш с впечатление, че по-велика държава на света от Македония няма – всички се съобразяват с нея“, посочи Чавдар Червенков.

„Тази политика, която не е от вчера, а от десетки години, очевидно е дала своите резултати. И ако ние се надяваме на някаква бърза промяна в отношенията, мисля че жестоко се лъжем. Да не кажа и нещо по-категорично – май сме изпуснали влака“, допълни генералът.

Българското военно разузнаване няма от какво да се срамува, подчерта ген. Червенков по повод празника на военните разузнавачи.

Генералът отбеляза, че българското военно разузнаване се е представяло достойно във всичките периоди на своето съществуване. То е формирано още със създаването на българската войска, в нея са формирани звена за събиране на информация. „Не можеш да имаш войска или армия без тя да има очи или уши“, посочи Чавдар Червенков.

Трудно е да се открои един момент или събитие, което военното разузнаване е разрешило с един замах. Всичко е резултат на продължителен труд, и на големи колективи от хора, допълни той.

И съветските филми за разузнавачи, и американските филми за разузнавачи имат за цел пропаганда – да покажат колко велик е съответният разузнавач.

„Само Джеймс Бонд решава сам мигновено всички проблеми. Реалността е съвсем различна. Всяка задача е един пъзел, който се състои от стотици, а понякога и хиляди частички, които трябва първо да се намерят, да се съберат, а след това да се наредят. Нареждането на този пъзел е резултат от труда на десетки и стотици хора. Разузнаването е един колективен орган. Това, което се говори за разузнаването и в положителен, и в негативен аспект – нещо, което наблюдаваме от началото на Прехода, та и до ден-днешен, се дължи на факта, че хората, които говорят, прекалено много гледат филмите на Джеймс Бонд. В което само по себе си няма нищо лошо, лошото е, че им вярват“, отбеляза ген. Червенков.

По думите му, военното разузнаване е чувствало върху себе си последствията от различните промени, по-характерно след 9 септември 1944 година, след 10 ноември 1989 година.

„Това не може да се избегне. Аз съм свидетел на последните промени. Искам да отбележа със задоволство, че периодът на неопределеност, когато политиците не забелязваха или се правеха, че нямат нужда от военното разузнаване беше кратък“, отбеляза генералът.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.