• вт. ян. 25th, 2022

СРАМ! КПКОНПИ СЕ ПОХВАЛИ С МАЛКА ЧАСТ ОТ ОТНЕТО ИМУЩЕСТВО НА СУМИСТА 7 ГОДИНИ СЛЕД ДОЖИВОТНАТА МУ ПРИСЪДА

Byking-of-net.com

ян. 11, 2022

Антикорупционната комисия се похвали преди дни, че е отнела част от имуществото на осъдения на доживотен затвор Петър Стоянов –Сумиста –лидер на престъпната група за убийства „Килърите“. Става дума за 340 000 лева. За съжаление, скоростта, с която се взимат незаконните имоти на хора, с влязла в сила тежка придъда, е скандално бавна. В случая процедурата отне на държавата 7 години.

През този период шефове на КПКОНПИ са били двама души- настоящият Сотир Цацаров, който очевидно прави всичко по силите си, за да се задържи на поста и предшественикът му Пламен Георгиев, който пък преди дни вдигна пушилка по всички медии, че го отзовават като консул от Валенсия.

Казусът със Сумиста е повече от скандален и заради това, че службите, които работиха по него, многократно алармираха, че с парите, с които разполага групата на Петър Стоянов и останалите от „Килърите“, може спокойно да си организират бягство от ареста, а впоследствие и от затвора. В хода на съдебното следствие бе доказано, че Сумиста се ползва с комфорт в шуменския арест заради създадени „топли“ отношения с неговата охрана. Именно заради това началникът им бе уволнен.

Припомняме и още един факт. Петър Стоянов бе арестуван, докато лежи в столична болница.  В него тогава са открити 12 000 евро, като сумата е иззета като веществено доказателство.  Според разследващи сега отнетите пари са само малка част от това, което е притежавал лидера на групата. Знае се, че той е успял да прехвърли имоти и средства на негова близка непосредствено преди задържането му.

Припомняме ви, че исканията за запори на имуществото на „Килърите“ и тяхното проучване, бе направено от прокуратурата още през 2010 година. Така се случи, че окончателната присъда срещу бандата бе прочетена от ВКС на два етапа. Първо през 2015 година влезе в сила решението на ВКС за доживотен затвор на Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов – Кеца, тъй като според висшите магистрати те са организирали и участвали в престъпна група за убийства, палежи и рекет. Именно от този момент е можело да се пристъпи към взимане на незаконното богатство. Това, обаче не се е случило.  През декември 2017 година пък влезе в сила решението на ВКС, че „Килърите“ стоят зад две убийства – това на Петър Лупов и Румен Рачев.

Любопитна подробност е, че Сотир Цацаров, тогава в качеството си на главен прокурор запази пълно мълчание и не обели и дума относно решението на съда за дадените три най-тежки доживотни присъди – доживотен затвор без право на замяна което по своя характер продължава да е прецедентен успех за прокуратурата и МВР.   

Куриозното е, че през 2016 година Антикорупционната комисия реши да вдигне частично възбраната от имането на другия осъден на доживотен затвор – великотърновския бизнесмен Георги Вълев. Така 6 милиона лева бяха върнати обратно в ръцете на Вълев. През 2018 година последва нов провал на КПКОНПИ, ръководена от Пламен Георгиев.

В този момент съдът във Велико Търново се видя принуден да прекрати делото за отнемане на имуществото на въпросния бизнесмен, защото проверката на КПКОНПИ,  умишлено или не, не бе приключила в установения в закона срок от 10 месеца. Искът иначе бе за отнемане на  3.6 млн. лв. – за 41 недвижими имота. Преди за влезе в затвора с доживотна присъда, Георги Вълев излежаваше 6-годишна присъда за лихварство. Смята се, че именно от тази дейност той е натрупал голяма част от богатството си.

Действията на КПКОНПИ назад във времето по случая „Килърите“ е поредното доказателство, че ведомството се нуждае от радикални промени.

  Източник: frognews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *