• пт. ян. 28th, 2022

Проф. Ангел Димитров: В позицията ни за РСМ няма нищо балканско, тя защитава европейските ценности

Byking-of-net.com

ян. 11, 2022

„Обявената позиция на КСНС не е изненадваща за никого. Беше потвърдена позицията на страната ни, която повече от две години се обявява в Скопие за неевропейска и едно необосновано вето – това е гледната точка на Северна Македония. От наша гледна точка обаче това преминава границата на нормалния диалог и отива в сферата на едни инсинуации и обвинения, които не водят до никъде“.

Това зави пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси.

„В българската позиция няма нищо балканско. Тя е точно защита на европейските принципи и ценности, европейските стандарти“, категорично посочи той.

По думите му, когато се говори за надграждане, за което заговори премиерът Кирил Петков, то може да се случи само върху нещо, което е стабилно и трайно, каквато е българската позиция по темата за РСМ.

„Северна Македония изобщо не се замисля за необходимостта да промени нещо в своята позиция и остава фиксирана в онова, което наблюдаваме през последните 4 години – формално отношение към договора за добросъседство и възприемането му като билет за вход в ЕС, както и нетърпимост към напомнянето, че трябва да бъде променено нещо в постулатите при историческата интерпретация, които водят към съвременни нагласи, към моделиране на отношението към България“, коментира проф. Ангел Димитров.

Според него в близко време няма как да се промени позицията на страната и да се даде „зелена светлина“ за започване на преговори на РСМ с ЕС.

Проф. Димитров посочи, че има промяна в поведението на колегите му от РСМ след приемането на страната им в НАТО.

„Те решиха, че пътят им вече ще е разчистен и не е необходимо дори да имитират някаква промяна в интерпретациите на миналото. От тогава досега буксува работата на Комисията,“ подчерта Ангел Димитров.

Историкът съобщи, че следващото заседание на Смесената българо-македонска комисия ще бъде в края на февруари.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.