• сб. ян. 29th, 2022

Правосъдният министър: В България има институционален проблем със статута на главния прокурор

Byking-of-net.com

ян. 11, 2022

Запозната съм с писмото на главния прокурор и неговите заместници до редица институции. Нашата позиция през годините е изключително последователна. В България има институционален проблем със статута на главния прокурор, включително има осъдително решение от ЕСПЧ – това е решението Колеви. То казва, че в България липсва ефективен механизъм за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор.

Това заяви пред Българската национална телевизия правосъдният министър Надежда Йорданова.

Думите й идват след оплакването до Брюксел от страна на държавното обвинение. Прокуратурата написа писмо до няколко институции, в което се оплака от премиера, министрите и депутатите в Народното събрание. В 32 страници до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ключови еврокомисари, председатели на парламентарни групи в европарламента, посолства на съюзнически държави в София, включително и на тези на САЩ, Великобритания, Франция, Германия Гешев се жалва по редица параграфи. 

„Главният прокурор и прокуратурата като такава имат много неприсъщи дейности извън привличането и поддържането на наказателно обвинение, които трябва да бъдат ограничени. Прокуратурата има доста широко участие в административния процес, освен това има доста голямо припокриване между различни групи контролни органи и т.нар. общ надзор за законност. Преповтарят се действия, размиват се отговорности“, обясни правосъдният министър.

Според нея главният прокурор трябва да бъде магистрат, който отговоря на високите професионални нравствени, които поставя Конституцията и да изпълнява своите задължения обективно.

Източник: фрогнюз.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.