• пт. ян. 28th, 2022

Пенчев за контактните на КСНС: Правилата и законите в държавата важат за всички

Byking-of-net.com

ян. 11, 2022

Правилата и законите за контактните с коронавирус важат за всички. Това каза директорът на столичното РЗИ Данчо Пенчев на въпрос дали участниците в КСНС ще бъдат подложени на карантина, съобщава БТВ.

„Епидемиолозите на РЗИ извършват проучванията и се свързват с лицата, които са участвали в КСНС. За тях няма да бъдат прилагани различни мерки или изключения от тези, които важат за всички останали“, каза Пенчев.

Той допълни, че освен официалните лица, в КСНС са се включили експерти, както и помощен персонал, които също подлежат на карантина.

Според заповед от 2020 г. преболедувалите до три месеца преди да са контактни, не подлежат на карантина, поясни Данчо Пенчев.

„Няма да бъдат прилагани различни мерки, изключая тези, които важат в България. След приключване и събиране на тази информация, тогава мога да ви кажа със сигурност, че ще бъдат издадени предписания. Освен официални лица, има и други хора, които са присъствали като консултанти, като помощен персонал,“ обясни д-р Пенчев.

Облекчения при карантинираните може да има, ако са с бустерна доза, уточни държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„В момента проверяваме какъв е имунният статус, така че в зависимост от това кой какъв имунен статус има, има ли бустер или не, ще бъде поставен под различен срок на карантина,“ обясни Кунчев.

Днес се очаква да бъде издадена заповед, която намалява срока на карантиниране на заразените от 14 на 10 дни, а на контактните – от 10 на 7 дни. Има вероятност присъствалите на КСНС да бъдат карантинирани според новата заповед.

„В мига, в който видя заповедта и откога влиза в сила, тогава мога да ви отговоря, сега мога само да гадая“, заяви Пенчев.

„На практика, зависи от това кога ще има бъдат връчени предписанията, кога те ще бъдат уведомени, че са под карантина. Ако вземем решението и въведем тези по-съкратени срокове, ги постави, те ще са по новите правила, разбира се, ако е по-рано – обратно. Аз мисля, че може би те ще успеят да влязат в новите срокове“, допълни доц. Кунчев.

Заразата в София

„Има няколко индикатора, които следим. Върху тях се гради шаблона, върху който стъпваме, за да прогнозираме броя на леглата“, каза Данчо Пенчев за коронавируса в столицата.

Той коментира, че в момента няма болници с напълно запълнен капацитет.

„Всяка болница декларира, че има достатъчен капацитет на легла и възможност да се разкрият нови“, каза Пенчев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.