• пт. ян. 28th, 2022

От Столична община поискаха помощ от държавата за градския транспорт на София

Byking-of-net.com

ян. 11, 2022

От столична община поискаха държавата да окаже финансова подкрепа за градския транспорт на София.

,,Транспортът на столицата е подложен на сериозен финансов натиск заради увеличението на цената на електроенергията, отделно и предвид факта от намаления пътникопоток заради пандемията, което път води до намаляване на приходите от закупуването на превозни документи“, коментира Зафир Зарков от Бюджетната комисия към Столична община.

По думите му вече говорим за сериозна криза и е видна необходимостта от подкрепа на държавата в сектора.

През 2020 г. регистрирахме драстичен спад на приходите от около 34%, т.е. толкова са реално намалените пътувания заради пандемията. През миналата година все пак отчетохме известен ръст, а прогнозата за 2022 г. е да има ново нарастване с около 131 млн. лева, допълни Зарков.

Той посочи, че през миналана година Общината сериозно се е намесила с финансиране за градския транспорт на София, за да може той да функционира нормално, но вече без намеса на държавата транспортът няма как да устои.

Не сме получавали сериозен ангажимент от държавата, но е необходима навременна помощ. Това е един от приоритетните сектори, обявени от ЕК за финансиране. Имаме нужда да получим необходимия ангажимент и подкрепа за градския транспорт на София, заяви още Зафир Зарков.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.