• пт. ян. 28th, 2022

Любомир Кючуков: Позитивно е, че институциите и партиите ни мислят еднакво за РС Македония

Byking-of-net.com

ян. 11, 2022

“На практика има два основни резултата от вчерашното заседание на Консултативния съвет. Първият е, че беше препотвърдена досегашната досегашната българска позиция, включена в няколкото документа, за които става дума в съобщението след Консултативния съвет. Второто – беше подкрепен подходът на правителството за активно търсене на решение на този проблем. От тази гледна точка бих казал, че наистина няма изненада.“

Това коментира пред БНР Любомир Кючуков, дипломат от кариерата, директор на Института за икономика и международни отношения.

„Първият позитивен факт е, че българските институции и българските политически формации мислят еднакво по този въпрос. Второто е, че действително няма друг път за намиране на решения от този проблем, извън постигането на договореност“, обясни дипломатът.

„Сякаш напоследък в очите на българското обществено мнение започва да битува мнението, че всяка договореност, която бъде постигната между България и РСМ, би била в ущърб на България, едва ли не предателство на българските интереси. Тук следва да се напомни, че самото блокиране на началото на преговорите от българска страна не беше цел, а инструмент. И спирането на преговорния процес между двете държави не може да се разглежда като цел на българската външна политика.

Според мен основата за българската външна политика би била постигне на двустранно споразумение между двете страни, в което да има ясни ангажименти за решаване на проблемите. Да има пътна карта във времето как тези ангажименти да бъдат изпълнени и не на последно място механизъм за контрол, който да позволява наблюдаването на тези ангажименти в рамките на преговорния процес,“ обясни Любомир Кючуков.

„Първото, което е важно да се каже, е, че България много ясно заяви и това беше потвърдено и вчера, както към сегашната идентичност на гражданите на РСМ, така и към правото им да наричат езика си както те намерят за добре.

Друг е въпросът, че надписи и транспаранти от рода “Македония е българска“, каквито видяхме вчера пред сградата на Президентството, не подпомагат българската позиция. Защото в основата на българската позиция лежи настояването да се спазва Договорът за добросъседство, в който двете страни ясно и категорично заявяват, че нямат териториални претенции,“ коментира още дипломатът.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.