• сб. ян. 29th, 2022

Калина Константинова поема властта в отсъствието на изолиралия се премиер Кирил Петков

Byking-of-net.com

ян. 11, 2022

Вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова ще замества министър-председателя Кирил Петков за присъствените ангажименти в страната. Премиерът е в самоизолация, продължава да работи дистанционно и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет, съобщиха от Правителствената информационна служба.

По-рано оттам съобщиха, че министър-председателят и началникът на политическия му кабинет Лена Бориславова са под карантина. В самоизолация е и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Мярката се наложи, след като председателят на парламента Никола Минчев даде положителна проба за COVID-19 след провелия се вчера Консултативен съвет за национална сигурност при държавния глава, който продължи около 6 часа.

За 14.00 часа днес е насрочена среща с работодателски организации в Министерския съвет. Тя ще ще се проведе онлайн от 15 ч. под ръководството на Петков.

Премиерът ще се срещне с ръководствата на петте национално представителни работодателски организации (Асоциация на Индустриалния капитал в България; Българска стопанска камара; Българска търговско-промишлена палата; Конфедерация на работодателите и индустриалците в България; Съюз за Стопанска Инициатива), както и с ръководството на Българската асоциация на металургичната индустрия. Поводът – високите цени на електроенергията за тях и газа. Работодателските организации продължават да настояват за по-високи компенсации заради скъпия ток и ясен план за излизане от кризата.

Вицепремиерът Калина Константинова, която на практика няма определен ресор, се смята за един от най-приближените до тандема Кирил Петков – Асен Василев.

Тя беше заместник-министър на икономиката (с министър Кирил Петков) в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г.

Била е съветник на Асен Василев, когато той бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г.

В периода 2014-2017 г. е била съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова по въпросите на административната реформа.

В коалиционното правителство на „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „БСП за България“ и „Демократична България“ има петима вицепремиери.

Останалите, извън излезлия в самоизолация Асен Василев и Калина Константинова, са – Корнелия Нинова, Гроздан Караджов и Бирослав Сандов.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.