• ср. ян. 19th, 2022

Доц. Христо Хинков: Свидетели сме на най-лошата употреба на медицински проблем за политически цели

Byking-of-net.com

ян. 11, 2022

„Свидетели сме на най-лошата употреба на медицински проблем за политически цели. В българския контекст е още по-страшно, защото става дума за смърт на много хора. Нашите данни за смъртността са ужасяващи“.

Това каза пред БНР доц. Христо Хинков, ръководител на Националния център по обществено здраве и анализи.

Състоянието на здравната система, здравословното състояние на българите и хаотичното управление на епидемията са трите причини, които според доц. Хинков довели до високата смъртност в страната при епидемията от Covid-19.

Той подчерта, че проблемите в здравната система са натрупвани с десетилетия.

„Натрупани са грешки, които водят до това тя да е неефективна. Изглежда една от причините за високата смъртност е и това, че ние нямаме много ясна представа как да лекуваме болните с Covid-19. Няма много ясни протоколи, ние се учим в движение. лекарите са оставени сами на себе си, всяка болница да решава как да се справя с тази ситуация. … Медицинският персонал намалява, застарява, което още повече задълбочава проблема,“ коментира доц. Хинков.

Според него спирането на планови операции и прием в болница е също голям проблем.

„След въвеждането на зеления сертификат имаше положителен ефект, тъй като се увеличиха хората, желаещи да се ваксинират. Т.е. създаде се едно чисто административно принуждение да се получи тази ваксина. От друга страна обаче се породиха практиките за фалшифициране на сертификатите“, каза ръководителят на Националния център, който направи анализ на ефекта от сертификата и финансовите стимули за имунизация срещу Covid-19.

Той подчерта, че изискването за Covid сертификат е европейска практика.

„Друг е въпросът как България ще вземе решение за себе си, съобразявайки всички особености на българския характер,“ обясни специалистът.

По думите му финансовият стимул от 75 лева за ваксинация на пенсионерите е довел до увеличаване на възрастните хора на опашките пред имунизационните пунктове, но няма конкретни данни за броя на поставените ваксини.

„Тази мярка може да има двояк ефект. Ако се дават едни пари за здраве, за ваксиниране, това може да породи съмнение, че става дума за чисто медицинска грижа, а не става въпрос за нещо друго, което вече влиза в конспиративните теории. Като цяло обаче е позитивно,“ смята доц. Христо Хинков.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *