• вт. ян. 25th, 2022

Вигенин за решенията на КСНС: Не можем да се откажем от историческата истина за РС Македония

Byking-of-net.com

ян. 11, 2022

На КСНС препотвърдихме единната българска позиция, която беше отстоявана и до момента – изискване към македонската страна по отношение спазването на Договора от 2017 г., Рамковата позиция и декларацията от 2019 г. Това заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Ние не поставяме нови условия пред македонската страна – очакваме те да изпълнят досегашните. Но акцентираме върху спазването на правата на македонските българи в Република Северна Македония. Това е проблем, който се задълбочи в последната година. Ние ще бъдем безкомпромисни по отношение на спазването на техните права“, категоричен беше Вигенин.

Той допълни, че не бива решението по този въпрос на България да бъде обвързвано със срокове.

„То може да бъде обвързано единствено с изпълнение на ангажиментите на Република Северна Македония и на изискванията ни в преговорната позиция. Ако те бъдат реализирани, България би желала възможно най-скоро да отвори вратата на Република Северна Македония. Но ако това не се случи, няма как да стане“.

Според Вигенин не можем да се откажем от историческата истина.

„Няма как България да се откаже от историята си. Не може да гледаме безучастно, да се правим, че този проблем не съществува, да развиваме икономически връзки. В същото време ден след ден да се заличават исторически факти и буквално да се краде от българската история. Така че няма как да има елемент на бързане в този процес, РС Македония може да съкрати тези срокове неимоверно, ако има желанието да изпълни тези ангажименти, които искаме от тях“, подчерта Вигенин.

„Темата с правата на човека е по-разбираема, но ние не се отказваме от историческите въпроси. За разлика от РС Македония, ние стъпваме върху фактите, артефактите и историческата истина и смятаме да продължим да го обясняваме на нашите партньори“, уточни той.

Кристиан Вигенин ще изпълнява правомощията на председател на Народното събрание до завръщането на Никола Минчев на поста, след като стана ясно, че той е в карантина, тъй като е дал положителен тест за КОВИД-19. Председателят на НС е издал заповед, с която упълномощава Вигенин да го замества в периода на отсъствието му.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *