• вт. ян. 25th, 2022

Reuters: Путин обяви победа срещу терористите в Казахстан

Byking-of-net.com

ян. 10, 2022

Руският президент Владимир Путин обяви победа в понеделник в защитата на Казахстан от онова, което той определи като подкрепяно от чужбина терористично въстание, и обеща на лидерите на други бивши съветски републики, че водената от Москва Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) също би ги защитила, предават Reuters и Агенция „Фокус“.

Най-големият град в Казахстан Алмати почти се върна към нормалното си състояние в понеделник след близо седмица вълнения, най-сериозните безредици в 30-годишната независима история на смятаната за най-стабилна бивша съветска държава в Централна Азия.

Комуналните служби почистват отломки от улиците, все още осеяни с изгорели автомобили. Повечето магазини са отворени отново, градският транспорт и уличното движение са нормализирани, а интернетът беше включен отново за няколко часа в града, за първи път от миналата сряда.

Площадът до кметството, опожарен по време на въстанието, е обграден от силите за сигурност и затворен за обществеността. Полицията претърсва автомобили на контролно-пропускателни пунктове.

Путин изпрати парашутисти миналата седмица да защитават стратегически съоръжения, след като антиправителствени протестиращи превзеха и запалиха обществени сгради. Смята се, че десетки хора са били убити при сблъсъци между сили за сигурност и демонстранти в градове в цялата страна.

Бързото разполагане на руските военни демонстрира готовността на Кремъл да използва сила, за да защити влиянието си в страните от бившия Съветски съюз, в момент, когато Москва е в конфликт със Запада заради хиляди войници, струпани близо до Украйна.

Путин каза на виртуална среща на върха на военния съюз на бившите съветски републики – ОДКБ, че органът е успял да „предотврати подкопаването на основите на държавата, пълното влошаване на вътрешната ситуация в Казахстан и да блокира терористи, престъпници, грабители и други криминални елементи“.

„Разбира се, разбираме, че събитията в Казахстан не са първият и далеч не последен опит за намеса във вътрешните работи на нашите страни отвън“, каза той. „Мерките, предприети от ОДКБ, ясно показаха, че няма да позволим разклащане на ситуацията у дома“.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза на срещата на върха, че страната му е преживяла „опит за държавен преврат“.

„Под маската на спонтанни протести избухна вълна от безредици“, каза той. „Стана ясно, че основната цел е да се подкопае конституционният ред и да се завземе властта.

И Русия, и Казахстан представиха вълненията като бунт, подкрепян от чужбина, въпреки че не казаха кого обвиняват за организирането му.

Русия отдавна обвинява Запада за подклаждането на така наречените „цветни революции“ – въстания, които свалиха правителства в страни като Грузия, Украйна, Киргизстан и Армения – и подчертава собствената си роля, помагайки за потушаването им. Тя подкрепи лидера на Беларус Александър Лукашенко по време на протестите през 2020 г.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *