• ср. ян. 19th, 2022

Радев след КСНС: Потвърждаваме националната позиция на България за РС Македония (НА ЖИВО)

Byking-of-net.com

ян. 10, 2022

Потвърждаваме националната позиция на Република България и декларацията, приета от 44-то Народно събрание. Това заяви президентът Румен Радев след приключване на заседанието на КСНС, чиято тема бе  евроинтеграцията на РС Македония и българската позиция по темата.

Всички участници във форума застанаха заедно пред медиите. Президентът благодари на всички участници в заседанието.

„КСНС обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в ЕС, което е в стратегически интерес за България. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на Северна Македония, който е в застой. Констатирано е, че страната-кандидат за ЕС не направи необходимото за изпълнението на договора, подписан преди 4 години с България“, каза Румен Радев и цитира документи за връзките между двете страни.

„Преди 30 години България първа призна Северна Македония като новосъздадена държава и никога не е отричала правото на гражданите да се самоопределят на базата на собственото си съзнание. Но България държи на пълното равноправие на македонските българи. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, ескалира в публични атаки срещу граждани, декларирали своята българска идентичност. Не могат да бъдат предмет на преговори правата на българските граждани. Обединихме се, че е необходимо възстановяване на доверието във всички области от взаимен интерес“, продължи Румен Радев.

Членовете на КСНС отбелязаха и постигнатото в преговорния процес, допълни той и изтъкна, че КСНС препотвърди готовността на Албания за членство в ЕС.

МС трябва да спазва изискванията на договореностите между двете страни досега. Даването на съгласие за членство на Северна Македония да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и с правата на македонските българи, каза Радев и поиска от изпълнителната власт план за действие за решаване на въпросите.

„Изпълнителната власт да предприеме мерки за изграждане на коридор № 8 със Северна Македония и Албания, НС да предложи на Северна Македония структуриране на съвместни парламентарни групи със Северна Македония“, каза Радев и благодари за консенсуса на участниците в КСНС.

„Това, което ни предстои, изисква българските политици да имат единство във вижданията си и в действията си“, подчерта президентът.

На заседанието на КСНС присъстваха премиерът Кирил Петков, силовите министри Бойко Рашков и Стефан Янев, финансовият министър Асен Василев, председателите на парламентарни групи Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС), Христо Иванов (ДБ), Тошко Йорданов (ИТН), Костадин Костадинов („Възраждане“).

Не присъстват обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова, тъй като не са председатели на парламентарни групи.

Представител на ГЕРБ е Атанасова, а на БСП – зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

На „Дондуков“ 1 е и председателят на Народното събрание Никола Минчев, както и заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, както и председателите на Държавните агенции „Национална сигурност“ и „Разузнаване“ – Пламен Тончев и Антоан Гечев,  и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *