• ср. ян. 19th, 2022

Проф. Георги Момеков: Супер е, че има лекарства, но ваксината е безалтернативна

Byking-of-net.com

ян. 10, 2022

България е договорила и е готова да внесе новите две специално разработени за борба с коронавирус лекарства. Единият препарат е разработен от Pfizer, другият от Merck. От двата препарата ще получим общо 50 000 опаковки. Това заяви в петък зам.-здравният министър доц. Георги Йорданов в ефира на „Здравей, България“ на Нова тв.

„Тези лекарства са голям пробив в борбата с коронавируса”, коментира проф. Георги Момеков от Българското научно дружество по фармация.

„Едното лекарство е подадено за регистрация, а за другото данните все още се разглеждат. Така или иначе е хубаво, че се взимат мерки превантивно. Това са първите лекарства, които са специфично разработени за COVID-19 и могат да се пият през устата при леко болен пациент”, каза още той.

Според него клиничните проучвания на двете лекарства са били направени добре. „Причината е, че те се правиха в един не толкова турболентен период. С „Ремдесивир” част от хората попадаха в терапия в 9-10 ден, което е безкрайно късно за противовирусна терапия. А тук самите проучвания бяха направени така че да се стартират от 3 до 5 ден от първите симптоми”, посочи Момеков.

По думите му лекарствата ще бъдат осигурени за хората, при които те ще бъдат най-полезни. „Цените все още не са листнати, за да ги четем, но по индиректни данни те ще бъдат много скъпи – около няколко стотин лева може би”, коментира Момеков.

Лекарствата се изработват от компании, които могат да осигурят нужните количества, не само за САЩ, но и за Европа, добави той.

Българският пациент има достъп до най-съвременната терапия за лечение на коронавирус. Това, че има лекарства е супер, но ваксинацията е безалтернативна, категоричен е проф. Момеков.

Екстраполирането на данни от една страна и една здравна система към друга е доста трудно. Продължителността на живот на българина и на шведа са различни, българинът е с едно или две хронични заболявания, което има предпоставка за трудно прекарване на тежък ковид или фатален край, обясни още специалистът.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *