• ср. ян. 19th, 2022

Прокуратурата се самосезира за теча на лични данни от БУЛСТАТ

Byking-of-net.com

ян. 10, 2022

Софийска районна прокуратура (СРП)се самосезира във връзка с множество публикации в медиите, в които се твърди, че е имало нерегламентиран достъп до лични данни на самоосигуряващи се лица от БУЛСТАТ номера. Според информацията в медиите засегнати са около 300 000 лица, съобщават от пресцентъра на СРП.

Софийска районна прокуратура е образувала преписка по случая.

Наблюдаващ прокурор е възложил проверка на Главна дирекция „Национална полиция“, която следва да изясни имало ли е нерегламентиран достъп до лични данни.

Дадени са насоки да бъдат изискани всички относими документи и да бъдат снети обяснения oт запознатите лица по случая.

Правосъдният министър Надежда Йорданова и министърът на електронното управление Божидар Божанов увериха, че такъв теч не е имало.

От ГЕРБ обаче опровергаха това твърдение, обявявайки, че сред компрометираните лични данни са и тези на техни депутати, сред които Томислав Дончев и Десислава Атанасова.

Сред обявените адреси и контакти са и тези на редица публични лица, политици, бивши и настоящи министри. В БУЛСТАТ всеки, който се интересува, освен че може да види адресната регистрация на земеделския производител X, може да разбере и къде живее министърът на земеделието Иван Иванов, или бившият аграрен министър Десислава Танева.

Заедно с тях изтекоха данните на председателя на парламента Никола Минчев, на заместниците му Кристиан Вигенин и от „БСП за България“, Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ и Атанас Атанасов от „Демократична България – Обединение“.

Сред 300-тe хиляди могат да бъдат открити и редови депутати като Дани Каназирева, независимо, че дейността и като адвокат е спряна от 2019 година, или Гюнай Хюсмен, който пък е регистриран земеделски производител, развиващ комбинирано растениевъдно-животновъдно стопанство и чиято дейност в Исперих продължава успоредно със законотворчеството му в парламента.

От БУЛСТАТ се разбира и адреса на ексминистъра на външните работи Екатерина Захариева, която и сега на законодателно ниво има отношение към външаната политика и сигурността на България. Пак там е и Златомира Карагеоргиева – Мострова, юрист от ИТН.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев присъства с джиесем, електронна поща, постоянния си адрес в Габрово и настоящия в София.

Опозиционерът Тома Биков също може да бъде открит в БУЛСТАТ с физическите си адреси, телефона и електронната поща. Биков е регистриран по булстат като актьор, развиващ артистична и творческа дейност.

Регистрираният като сценарист Тошко Йорданов Хаджитодоров може да бъде обезпокяван на домашния си адрес в район „Оборище“ в София от всеки луд, който попадне на данните му.

Потърпевш от лийка е и известният с активната си дейност депутат от ДПС Хамид Хамид, както и лидерът на „Демократична България – Обединение“ Христо Иванов.

Шоуменът и лидер на ИТН Слави Трифонов също фигурира сред изтеклите. Регистриран е като музикален процуцент. Сред музикантите от „Ку-ку бенд“ дейност развива Борис Солтарийски, става ясно от данните.

Заради БУЛСТАТ-лийкс е достъпна лична информация за примата на българската естрада Лили Иванова, както и за колегата й Владимир Ампов – Графа. Джаз певицата Камелия Тодорова може да намерена на адрес в голям столичен квартал.

От изтеклите данни може да разберете повече от необходимото и за нашумелия водещ Димитър Рачков.

Изтичането на подобни данни за лица, които са свързани с управлението на страната и с вземане на решения може да направи тези хора уязвими както от гледна точка на сигурността им, така и от гледна точка на възможности за шантаж и влияние върху вземането на решения.

Сред изтеклите данни фигугират стотици имена на повече или по-малко известни журналисти. При част от тях личните данни, които са предоставили при регистрацията са разумно ограничени, като например отсъства телефон, а за адрес е предоставена пощенска кутия.

Има примери обаче с репортери, работещи по критични въпроси в провинцията, който си лъснали с физически адреси и телефонни номера. Например журналистка, която лесно би могла да бъде мишена на читателско недоволство фигурира с изтекъл физически адрес, на който живеят нейните родители. Така заради теча потенциално застрашени могат да бъдат и членове на семейството й.

Течът на данни от системата на БУЛСТАТ се установи, след като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за регистъра БУЛСТАТ, които преобразуваха кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака, в нов Единен идентификационен код с 9 знака. Тогава стана ясно, че ЕГН-тата на субектите на БУЛСТАТ са заличени, но пък са дадени подробно всички други лични данни, предоставени от тях.

На извънредна пресконференция министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов обясниха, че това не е теч на лични данни от правна и техническа гледна точка, както и че информацията си е била винаги в регистъра.

„Данните са там от 15 години, но заради популярността на системата от 4 януари, повече хора са разбрали за това”, заяви Божанов и уточни, че са нужни изменения за подобряване на Закона. „Предвиждаме всички данни, които имат личен характер, да не бъдат във видимата част на регистър БУЛСТАТ, а само за служебни справки”, обяви правосъдният министър.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *